Korona kiritti mobiilidatan kasvuun

Matkapuhelinoperaattori DNA:n asiakkaat käyttivät eniten mobiilidataa alkuvuonna. Koronan luoma poikkeustilanne kiritti datamäärät etätyöstä, mutta myös viihdettä kului kasvavaan tahtiin. Suomesta Elisa oli DNA ol myös kärjessä ja Telia listalla 14.

Teleoperaattori DNA:n asiakkaat käyttävät koko maailmassa eniten mobiilidataa liittymää kohden, kertoo kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti.

Lisääntynyt etätyö ja kotioloissa vietetty aika näkyivät laajemminkin datankäytössä, joka kasvoi jopa 7,7 gigatavua viime vuoden ensimmäiseen puoliskoon nähden.

DNA:n kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana mobiilidatan liittymäkohtainen käyttö nousi 33,1 gigatavuun kuukaudessa, kun vielä viime vuonna luku oli 25,3 gigatavua kuukaudessa. Elisalla luku oli nyt 26,2 ja Telialla 13,9 gigatavua.

Mobiilisiirrossa kärjessä ovat peli-, video-, suoratoisto ja pilvipalvelut. Esimerkiksi DNA:n tuore data kertoo, että pilvipalveluiden, Netflixin ja YouTuben lisäksi mobiilidatan kuluttajien kärkijoukkoon ovat nousseet lyhytvideoiden jakamiseen perustuva TikTok, pelivideoiden suoratoistopalvelu Twitch ja pelialustat, kuten Steam ja PlayStation Network. Myös Instagram kuuluu suosikkipalveluihin.

Mobiilidatan käyttö tulee tulevaisuudessa edelleen kiihtymään Suomessa uuden 5G-verkon myötä, sillä kaikki suomalaisoperaattorit rakentavat vauhdilla 5G-verkon kattavuutta.

TOP 5-datasiirto mobiiliverkoissa liittymää kohden

  1.     DNA, Suomi: 33,1 Gt
  2.     3, Itävalta: 29,8 Gt
  3.     Zain, Kuwait: 27,7 Gt**
  4.     Elisa, Suomi: 26,2 Gt
  5.     FarEasTone, Taiwani: 24,5 Gt**

14. Telia, Suomi  13,9 Gt

HUOM:** Zainin luku perustuu koko vuoden 2019 keskiarvoon, koska uudempaa tietoa ei ole saatavilla. FarEasTonen luku perustuu vuoden 2020 ensimmäiseen kvartaaliin, koska uudempaa tietoa ei ole saatavilla.

Lähde: Tefficientin raportti H1/2020 (LINKKI)

Kuva: DNA