Näkymät eivät kirkastuneet – osista edelleen puutetta

Suomalaisen teknologiateollisuuden näkymät synkkenevät yhä, eikä aallonpohjaa ole vielä saavutettu, arvioidaan alan uusimmassa yrityskyselyssä. Ennen kesää koettujen logistiikkaoneglmien jälkeen komponenttien ja materiaalien saatavuus heiluu edelleen heikosta parempaan – myös elektroniikka- ja sähköteknisessä teollisuudessa.

Perusongelma on Teknologiateollisuuden tuoreen kyselyn mukaan edelleen kysyntä, joka on heikentynyt edelleen vuoden kolmannella neljänneksellä, ja aiempaa suurempi osa yrityksistä odottaa tuotannon olevan hiljaisimmillaan vasta vuoden lopulla. Tiedot perustuvat Teknologiateollisuus ry:n koronapulssi-jäsenkyselyyn, jonka tiedot kerättiin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Tiedusteluun vastasi 579 yritystä. Mukana oli kaikki alan teollisuus kone- ja metallivalmistuksesta elekroniikka- ja sähköteollisuuteen sekä IT-konsultointiin.

Peräti 47 prosenttia teknologiayrityksistä ilmoittaa nyt, että hiljaisin aika on vasta edessä. Edellisessä kyselyssä kuukausi sitten näin vastasi 33 prosenttia. Yritysten kysyntä heikkeni edelleen. Keväällä ja vielä lomien jälkeen noin 24 prosenttia yrityksistä raportoi, että heikko kysyntä haittaa yritystoimintaa erittäin paljon. Nyt luku on kivunnut jo 28 prosenttiin. Kyseessä on huolestuttava käänne heikompaan.

’’Tulos on ikävä viesti siitä, että kysyntä ei ole piristynyt Suomessa vaan se on yritysten mukaan pikemminkin heikentynyt entisestään’’, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras. Teknologiateollisuuden mukaan näyttää siis yhä selvemmältä, että teknologiateollisuudessa aallonpohja siirtyy kauemmaksi, ainakin vuoden viimeiselle neljännekselle tai ensi vuoden alkuun.

Vaikeuksien pitkittyminen heijastuu karusti myös työllisyyslukuihin. Koronapulssikyselyn perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuudesta häviää koronan takia vuoden loppuun mennessä lähes 10 000 työpaikkaa. Menetettyjen työpaikkojen määrä nousee Teknologiateollisuuden mukaan kokonaisuudessaan jopa yli 20 000:een, kun otetaan huomioon toimialan välillinen vaikutus työllisyyteen.

’’Nyt on varmistettava, että Suomen hyvinvoinnille tärkeitä elinkelpoisia vientiyrityksiä ei mene koronan takia nurin. Yritysten kustannustukea tulee jatkaa ja tuen kriteereitä muuttaa niin, että myös vientiyritykset voivat päästä sen piiriin. Lisäksi niin hallituksessa kuin työmarkkinoilla tarvitaan kilpailukykyä vahvistavia toimia’’, Rautaporras tähdentää.

Lähde: Teknologiateollisuuden VIII-koronapulssikysely, syyskuu 2020 (LINKKI, tiedoteuutinen ja powerpoint-tiedosto)

Kuvituskuva: Shutterstock