Helsinki kokeilee 5G-verkossa drone-koptereita

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja pelastuslaitos kokeilevat Elisan 5G-verkkoa hyödyntäviä drone-koptereita Forum Virium Helsingin kanssa ympäristökartoituksissa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä.

Kokeilussa testataan Elisan ja Vertical Hobbyn tuottamaa palvelua, joka hyödyntää 5G-verkkoa ja korkealaatuista 360-videokuvaa. Palvelu valittiin kesäkuussa Forum Viriumin Drone-as-a-service -ohjelmaan osana Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta. Droneja koeillaan luonnonmukaisten alueiden kuten metsien ja luonnonsuojelualueiden kuvauksessa ja hoidon kohdentamisessa.

Käyttötilanteisiin lukeutuvat metsän tilan selvittäminen myrskytuhojen jälkeen, kurtturuusuesiintymien kartoitus saaristossa sekä Suomenlinnan kaupunkipenkkien paikantaminen. Myrskytuhojen osalta koelennot lennetään Keskuspuistossa 16.9. Kurtturuusuja ja kaupunkipenkkejä kartoitetaan saaristossa 22.9.

Pelastuslaitos testaa drone-palvelua syyskuun lopulla öljyntorjuntapuomien asentamisessa ja tilannekuvan hyödyntämisessä. Drone pystyy kantamaan jopa 20 kilon kuorman, minkä vuoksi sitä voi käyttää myös raskaissa tehtävissä miehitettyjen lentojen korvaamiseksi.

Palvelun konkreettinen hyöty piilee siinä, että esimerkiksi myrskyn tekemiä tuhoja päästään dronen ja 360-livekuvan välityksellä arvioimaan ja korjaamaan heti myrskyn jälkeen. Livekuvaa voivat seurata myös samanaikaisesti useat eri tahot toimipisteistään käsin. Tällöin säästyy matkustuskilometrejä sekä päällekkäistä työtä, ja lopputuloksena korjaustoimenpiteet alkavat entistä nopeammin ja CO2-päästöt vähenevät.

Drone-palvelu taipuu myös lukuisiin muihin käyttökohteisiin: sen avulla voidaan valvoa rakennustyömaita, tunnistaa riskejä reaaliaikaisesti tekoälyn avulla ja etsiä turvallisia laskeutumispaikkoja tunnistamalla alueella liikkuvat ihmiset ja lemmikkieläimet.

Teknisesti palvelun mahdollistaa Elisan kattava 5G-verkko, jonka kautta 8K-laatuisen 360-videon lähettäminen ilmasta päätelaitteisiin onnistuu reaaliajassa. Vastaavanlaisia videoita on tavallisesti pitänyt tehdä miehitetystä pienkoneesta tai helikopterista kuvaten. Drone-palvelun tuottamaa livekuvaa voidaan seurata kanettavalta tietokoneelta mistä vain, myös maankamaralta.

Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Kuva: Elisa