Oululainen lääkintälaiteyhtiö sai hyväksynnän

Viisi miljoonaa euroa tuotekehitysrahoitusta kerännyt terveysteknologiayhtiö Nukute sai äsken tuotteelleen lääkintälaitehyväksynnän. Yritys aikoo lanseeraa uuden uniapnean mittauslaitteensa Suomen ja Euroopan markkinoille. Ensimmäiset kaupat ja toimitukset on jo tehty.

Uniapnean diagnosointiin kehitetylle oululaiselle Nukuten Collarelle on myönnetty MDD 93/42/EEC-direktiivin mukainen lääkintälaitehyväksyntä. Laite soveltuu käytettäväksi sekä kotona että sairaalaolosuhteissa.

Collare on kehitetty yhteistyössä Oulun yliopistollisen sairaalan OYS:n kliinisen neurofysiologian osaston kanssa, jossa myös laitteen kliininen suorituskyky on todistettu. Lääkintälaitehyväksynnän saamiseksi Ratkaisu on käynyt läpi myös perusteelliset prekliiniset käytettävyys-, turvallisuus- ja tehokkuustestit.

”Lääkintälaitehyväksynnän myötä tiimimme kova ja pitkäjänteinen työ palkittiin. Olemme iloisia siitä, että voimme nyt tuoda käänteentekevän ratkaisumme markkinoille”, kertoo Tuukka Visuri, Nukute Oy:n perustaja.

Collare-järjestelmä monitoroi ja tallentaa kohdehenkilön unenaikaista hengitysääntä, veren happisaturaatiota, pulssia ja nukkumisasentoa. Se yhdistää hengitysäänten trakeaalisen mittausmenetelmän ja pilvipalvelussa tapahtuvan mittaustulosten arvioinnin, jota lääkäri käyttää apuna diagnoosin teossa. Innovaation ansiosta uniapnean diagnosointi tapahtuu nopeasti, luotettavasti ja käyttäjäystävällisesti.

Nykyisiä uniapnean kotimittaus- ja diagnosointimenetelmiä hankaloittaa diagnostiikkalaitteiston valmistelun vaikeus ja unenaikainen häiritsevyys. Laajat käytettävyystutkimukset osoittavat, että Collare on käyttäjälleen oleellisesti tähän asti käytettyjä ratkaisuja huomaamattomampi ja helpompi: kaulalle asetettava kevyt laite ja kevyt sormeen asetettava anturi eivät häiritse unta. Mukana toimitettava pieni tablettitietokone opastaa mittaamisen aloittamisen selkein kuvin ja ohjein. Laitteen helppokäyttöisyys ottaa myös erityisryhmät huomioon.

”Nukute Collare on ensimmäinen tuotteemme, jonka kehityksessä saatujen kokemusten avulla voimme tulevaisuudessa jatkaa edelleen uniapneassa ja muissa hengityssairauksissa ihmisille apua tuovien teknologiatuotteiden saralla. Nukute Monitor -ratkaisumme mm. COVID-19-potilaitten etävalvontaa varten käy paraikaa läpi kliinisiä testejä”, kertoo Tuukka Visuri.

Kuva: Nukute Oy

TAUSTAA: Nukute on oululaislähtöinen terveysteknologiayritys, joka kehittää, markkinoi ja myy ratkaisuja keuhko- ja hengitystiesairauksien diagnostiikkaan ja monitorointiin. Ensimmäinen tuote, Nukute Collare, helpottaa ratkaisevasti uniapnean diagnosointia. Toinen tuote, Nukute Monitor, antaa lääkäreille kaivatun mahdollisuuden valvoa laadukkaasti ja turvallisesti hengitystieinfektioihin ja -tulehduksiin sekä akuuttiin hengitystieoireyhtymään sairastuneiden potilaiden vointia sekä sairaala- että kotihoidossa. Lisää: Nukute Oy (LINKKI)