Sveitsi on johtava innovaatiotalous – Suomi vasta seitsemäs

Kansainvälisen Global Innovation Index (GII) -raportin mukaan  johtavimmat innovaatiotaloudet olivat tänä vuonna Sveitsi, Ruotsi, USA, Iso-Britannia ja Alankomaat. Pohjoismaista Tanska oli kuudes ja Suomi seitsemäs.

Kaikille johtaville innovaatiotalouksille on yhteistä, että niiden innovaatiojärjestelmien eri osa-alueet täydentävät toisiaan ja ovat keskenään tasapainossa. Huomionarvioista on myös se, että korkean tulotason maissa patenttiperheet ovat ensiarvioisen tärkeitä niiden taloudelle.

Patenttien osuus raportissa annetuista innovaatiolaatupisteistä oli yli 40 prosenttia maissa kuten Sveitsi, Japani, Alankomaat, Ruotsi, Etelä-Korea, Itävalta, Suomi ja Israel.

Usean vuoden ajan GII-raportti on tarkastellut myös innovaatiotoiminnan alueellista jakautumista maailmanlaajuisesti. Siinä on tunnistettu erityisesti intensiivisimpiä tiede- ja tutkimuskeskittymiä.

Keskittymistä Cambridge ja Oxford ottivat kaksi ensimmäistä sijaa tässä vertailussa. Helsinki oli vasta 18., jääden Tukholman (14.) taakse mutta sijoittuen Kööpenhaminan (20.) edelle.

Global Innovation Index (GII) -raportti on julkaistu vuodesta 2007 alkaen. Tänä vuonna sen julkaisivat Cornell University, INSEAD ja Maailman henkisen omaisuuden  ja patentoinnin järjestö WIPO.

Lisää: GII-raportti 2020 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock