Älyratti toi muotoilupalkinnon Suomeen

Suomalaisyritysten älyrattikonsepti on palkittu German Design Award 2021 -kilpailussa erinomaisesta tuotesuunnittelusta HMI-käyttöliittymien kategoriassa. Palkittu konsepti on kehitetty yhteistyössä  Canatun, Siili Auton, TactoTekin, Rightwaren ja Northern Worksin kanssa. Katso videolta älyratin rakennetta ja toimintaa.

Suomalaisyritysten älyratti tarjoaa läpinäkyvät 3D-muotoillut kosketuspinnat, jotka mahdollistavat intuitiivisen käyttäjäkokemuksen ja tarjoavat uusia suunnittelumahdollisuuksia. Tarjolle tuodaan vain olennaisin informaatio kussakin tilanteessa.

“Halusimme haastaa vakiintuneiden rattien monimutkaisuutta ja vähentää ajon aikaista aistiylikuormitusta näyttäen vain toimintoja, joita kullakin hetkellä tarvitaan, “sanoo muotoiluyritys Northern Worksin suunnittelija Miika Heikkinen. Uusi käyttöliittymäkonsepti yhdistää Siili Auton vetäjän Väinö Leskisen mukaan loistavasti uusia vuorovaikutusmalleja tuttuun konseptiin, ohjauspyörään.

Kosketuskalvo-osaamisen projektiin tuoneen Canatun toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan älyratti on esimerkki käyttäjäkokemuksen uudelleenmuotoilusta, jossa yhdistyy insipiroiva design, innovatiiviset 3D-kosketuspinnat ja markkinoiden johtava ohjelmisto.

Uusi konseptiratti parantaa erityisesti liikenneturvallisuutta, designia ja käytettävyyttä. Ohjauspyörään on integroitu Canatun 3D- kosketussensoreita, joilla ohjataan käyttöliittymää.

Kosketusanturit korvaavat myös useita mekaanisia nappeja ja kytkimiä parantaen sisätilojen designia. Tässä Youtube-video älyratin toiminnasta ja rakenteesta (LINKKI, video)

Origo on ensimmäinen MIVI (Multimodal In-Vehicle Interaction and Intelligent Information Presentation) -hankkeeseen osallistuvien yritysten yhdessä synnyttämä konsepti ja tutkimusalusta.

Lokakuussa 2019 lanseeratussa Tampereen yliopiston koordinoimassa kaksivuotisessa hankkeessa tutkitaan tulevaisuuden autojen käytöliittymiä ja tiedon esittämistä eri aistien kautta. Hanketta rahoittavat Business Finland, Tampereen yliopisto ja osallistuvat yritykset.

Niistä Canatu (LINKKI) toi älyratin kehitysprojektiin vapaasti muotoiltavat 3D-kosketuspinnat, joilla ohjataan käyttöliittymää. Se perustuvat Canatun Carbon NanoBud (CNB) hiilinanomateriaaliin.  Espoolainen Siili Auto (LINKKI) tarjosi Origon MIVI (Multimodal In-Vehicle Interaction and Intelligent Information Presentation) -projektiin käyttöliittymän, joka kosketusohjauksen kanssa muodostaa uniikin käyttäjäkokemuksen.

Ohjelmistoyhtiö Rightware (LINKKI) toi HMI-ohjelmistotyökalut, kuten Kanzi UI:n, Connectin ja Mapsin, jotka tarjosivat konseptissa nopean suunnittelun, testauksen ja kehityksen.  Kokonaisuuden pakkasi TactoTek (LINKKI)  IMSE-tekniikalla muovisen 3D-kappaleen sisälle. Northern Works (LINKKI) vastasi  projektissa Origon teollisesta muotoilusta.

Taustaa muotoilukilpailusta: German Design Award kilpailun tavoitteena oli löytää, esitellä ja palkita ainutlaatuisia suunnittelutrendejä kolmessa eri pääkategoriassa: “erinomainen tuotesuunnittelu”, “erinomainen viestintäsuunnittelu” ja “erinomainen arkkitehtuuri”. Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna yhteensä 4172 projektia 60 maasta, joista kansainvälinen tuomaristo huomioi 955 erikoismaininnalla, 365 voittajapalkinnolla ja 67 kultapalkinnolla. Palkinnot jaetaan ensi vuoden helmikuussa Frankfurtissa Ambiente -messujen yhteydessä.