Applelta viiden nanometrin A14-superpiiri

Apple julkisti eilen uusia älykelloja ja padeja, mutta myös uuden ARM-pohjaisen 11,8 miljardin transistoritoiminnon A14 Bionic -suoritinpiirin. Tablettien ja ennakkotietojen mukaan tulevan iPhone 12:n ja jopa Mac-tietokoneiden suoritin valmistetaan taiwanilaisen TSMC:n viiden nanometrin tuotantoprosessilla.

Apple esitteli eilen uuden Watch 6:n, jossa myös mukana happisaturaation mittaus laitteen ledien avulla. Tarjolle tuli myös edullisempi SE-versio. Tulossa on tänään myös watchOS 7.

Tableteista esiteltiin myös uusi perusversio, jossa on käytössä 64-bitin ARM-pohjainen A12 Bionic -siru (6,9 miljardia transistoritoimintoa), neurolaskentayksikkö ja  iPadOS 14-käyttöjärjestelmä. Uutta on myös sormenjälkitunnistimen siirto reunan käyttöpainikkeeseen. Apple kertoi aloittavansa kännköihin myös iOS 14 ja tabletteihin iPad14 -käyttöjärjestelmäpäivitykset.

Uudessa tehokkaammassa iPad Airissa on käytössä kokonaan uusi 5 nm:n TSMC:n prosessorilla valmistettu 64-bitin A14 Bionic -siru, jossa on myös grafiikka- ja neurolaskentaosuudet.  A14-piirissä on kuuden ytimen keskussuoritin, neljän ytimen grafiikka ja 16 yritimen neurolaskentaosa. Kaikkiaan piirissä on 11,8 miljardia transistoritoimintoa.

Uusi A14 tullaan amerikkalaistietojen mukaan näkemään myöhemmin myös Applen julkaisemassa iPhone 12-puhelimissa.  Myös tuleva ARM-pohjainen Mac-tietokone tullee yhdysvaltalaistietojen mukaan perustumaan TSCM:n uuteen 5 nm:n prosessiin. Ennakkotietojen mukaan kyse olisi uudesta sirusta, jossa olisi 12 laskentaydintä.

Lisää: Applen Arm-pohjainen A14-piiri ja aiemmat versio (LINKKI) ja Applen julkistusvideo 15.9.2020 (LINKKI)

Kuvat: Apple

Korjattu piiriprosessin tarkkuus.