Uusinta 5G-tekniikkaa etäohjattaviin traktoreihinsa

Valtran 5G-verkossa etäohjattava traktori pystyy nyt suorittamaan entistä vaativampia tehtäviä. Elisan kanssa 5G-etäohjausratkaisua traktoreihin on jatkokehitetty. Nyt traktoreja voidaan käyttää ilman ohjauskopissa istuvaa kuljettajaa.

Pienikokoinen kannettava Elisan 5G-etäohjausratkaisu voidaan asentaa nopeasti traktoriin. Tällöin traktoria voidaan ohjata etänä Elisan 5G-verkon yli erillisestä komentokeskuksesta, joka voi sijaita satojen kilometrien päässä traktorista.

Etäohjaajalle näkymä traktorista on 360-asteinen eli traktorin ympäristöä pystyy havainnoimaan vaivatta. 5G-verkon kautta etäohjaussignaalin edestakainen välittyminen on ohjaustilanteessa viiveetöntä.

’’Pilotointi on tuonut asiakaskunnan tarpeita esille enemmän kuin osasimme odottaa. Moni asiakas on havahtunut siihen, että matkalla täysin autonomiseen toimintaan on nopeasti hyödynnettävissä olevia välivaiheita, joiden investointikynnys on matala’’, kertoo Valtran strategiajohtaja Tommi Malinen.

Silti lopullinen kaupallistaminen vaatii hänen mukaansa kuitenkin vielä tiivistä keskustelua lainsäätäjien kanssa, koska ajoneuvomääräykset ovat kaikkialla todella tiukat.

Elisan alkuaan maaliskuussa esitellyssä Valtran etäohjattavan traktorin 5G-ratkaisussa on nyt uusia ominaisuuksia.

Uudessa pilotissa sarjavalmisteinen traktori on muutettu Elisan 5G-verkossa etäohjattavaksi työkoneeksi myös tilanteisiin, joissa traktorista on hyötyä vaativien ja jopa ihmishenkeä vaarantavien työtehtävien suorittamisessa.

’’Erilaisissa tilanteissa, joissa teknologialta vaaditaan täysin viiveetöntä toimintaa ja kymmenkertaisen datanopeuden mahdollistavaa korkeaa kuvalaatua, 5G on ehdottomasti paikallaan’’, perustelee uuden teknologian käyttöä Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.

TAUSTAA: Valtra valmistaa ja suunnittelee Suomessa maatalous- ja muihin tarkoituksiin suunniteltu traktoreita. Vuodesta  2004 Valtra on osa yhdysvaltalaista Agco Corporationia.

Päivitetty