Uusia toimijoita arktisen datakaapelin toteuttamiseen

Suomen valtion pääosin omistama Cinia on saanut Suomen lisäksi uusia kumppaneita Norjasta ja Japanista ensimmäisen arktisen meritietoliikennekaapelin toteuttamiseen Euroopan ja Aasian välille. Uutta yhteyttä valmistelee Cinia-allianssi yhteistyössä venäläisen teleoperaattori MegaFonin kanssa.

Koillisväylän yli 10 000 kilometrin mittainen merikaapeli Arctic Connect tulee tarjoamaan aikanaanreitin Euroopan ja Aasian välille, joka täydentää ja varmistaa nykyisiä tietoliikenneyhteyksiä. Uusi kaapelireitti edistää myös arktisen alueen kehittymistä.

Uutta merikaapeliyhtettä valmisteleva Cinia-allianssi rakentuu useista eri osapuolista. Sitä johtaa Suomen valmtion pääosin omistama Cinia Oy. Kumppaneita ovat C-Fiber Hanko, Pietarsaaren Seudun Puhelin, Lapit, Napapiirin Energia ja Vesi sekä Rovaniemen Kehitys.

Japanista johtavaksi kumppaniksi on tullut uutena monikansallinen Sojitz. Muut japanilaiset kumppanit ovat Atago, Crypton Future Media, Hokkaido Electric Power, Optag ja Sakura Internet.

Norjalaisten johtavana kumppanina toimii uusi projektia varten perustettu Bredbåndsfylket Arctic Link AS, johon kuuluvat norjalaiset Bredbåndsfylke-, Ishavslink- ja Sør-Varanger Utvikling -yhtiöt.

Suomen valtion lisäksi Cinia Oy:n muita omistajia ovat Ilmarinen ja OP-ryhmä.

Lisää: Aiemmat Cinia-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock