Nokia valittiin 5G-veturiyritykseksi – lisää tutkimusta

Business Finland on haastanut kansainvälisesti toimivia yritysverkostomme vetureja ratkaisemaan tulevaisuuden teknologiahaasteita ja kasvattamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatio (TKI)-investointejaan. Rahaa luvattiin 60 miljoonaa euroa ja veturiyrityksiksi valittiin Nokian 5G-panosten lisäksi Neste, Fortum ja Metsä Group.

Haastekilpailun voittajayritykset sitoutuivat Business Finlandin mukaan lisäämään TKI-työpaikkojen määrää yhteensä sadoilla ja TKI-investointejaan yhteensä sadoilla miljoonilla euroilla. Ensimmäiset rahoituspäätökset tehtiin kesäkuussa 2020.

Onnistuessaan hankkeet johtavat useiden miljardien lisäinvestointeihin Suomeen, tarjoavat ratkaisuja merkittäviin tulevaisuuden haasteisiin ja vaikuttavat oleellisesti Suomen osaamiseen, kilpailukykyyn ja TKI-panostuksiin.

Esimerkiksi Nokialla on veturihankkeessa kolme päätehtävää, jotka vaikuttavat merkittävästi suomalaisen teollisuuden tuottavuuden paranemiseen ja tutkimus- ja kehitysinvestointien kasvuun Suomessa. Osana Veturi-ohjelmaa Nokia suunnittelee investoivansa noin 50 miljoonaa euroa 5G-tutkimukseen ja -kehitykseen Suomessa kolmen vuoden aikana.

Kesällä Nokia Bell Labsin tutkimusorganisaation johtaja Pertti Lukander kertoi  Nokian palkkaavan lisää henkilöitä tutkimus- ja kehitystiimeihinsä.  Kauppalehden tämän päivän uutisessa Nokian matkapuhelinverkkoja johtava Tommi Uitto kertoi yrityksen palkanneen jo parin viime vuoden aikana Suomeen 400 tutkimus- ja kehitysasiantuntijaa.

Business Finlandin rahoitusosuus veturi-hankkeissa on korkeintaan 40 prosenttia. Kilpailuehdokkailta edellytetään yhteistyötä pk-yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa.  Business Finland lupautui rahoittamaan voittajahankkeita 60 miljoonalla eurolla.

Tänään Business Finlandin julkisti myös uuden strategiansa, johon pohjautuva organisaatiomuutos asiakaslähtöisyyden ja entistä paremman työntekijäkokemuksen varmistamiseksi on loppusuoralla.

”Maailma muuttuu ja Suomen on pysyttävä muutoksen eturintamassa. Kriisistä noustaan vain panostamalla rohkeasti uudistumiseen’’, arvioi vuoden verran Business Finlandia johtanut Nina Kopola.

Lisää: Business Finlandin veturiyrityssivusto (LINKKI)

Päivitetty 29.9.2020