Ericssonin SA-tekniikkaa Elisan 5G-verkkoihin – Myös Nokia-yhteistyö jatkuu

Elisa on sopinut Ericssonin kanssa 5G SA -tason tukiasemien ja muun radioverkkoteknologian toimituksista ja yhteistyöstä.  Sopimukseen sisältyy Ericssonin kehittämiä toiminnallisuuksia, joilla voidaan hyödyntää eri taajuuksia sekä 4G- että 5G-verkoissa, riippuen kapasiteetin tarpeesta. *) Elisa jatkaa myös 5G-yhteistyötä Nokian kanssa.

Ruotsalainen televalmistaja Ericsson on jo pitkään toiminut Elisan mobiilikeskusverkon toimittajana. Nyt solmitun sopimuksen myötä, yritys toimittaa Elisalle myös radioverkkoteknologiaa, kuten tukiasemia, 5G-verkon rakentamiseksi eri taajuuksilla.

Tällä hetkellä 5G-verkkoa rakennetaan 4G-verkkoa hyödyntäen, jolloin kyseessä on niin kutsuttu 5G Non-standalone (5G NSA).

’’Ericsson on panostanut vahvasti 5G-teknologian kehittämiseen ja uskomme, että laajeneva yhteistyö mahdollistaa entistä paremman asiakaskokemuksen sekä yhteistyön myös yrityksille suunnattujen privaattiverkkoratkaisujen osalta’’ sanpp, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila sanoo.

Ericsson toimittaa Elisalle itsenäisen 5G Standalone (5G SA) verkon rakentamiseen tekniikkaa, joka mahdollistaa esimerkiksi erittäin lyhyen viiveen ratkaisut sekä erilaiset privaattiverkkototeutukset.

’’Nyt solmittu kumppanuus Elisan kanssa alleviivaa yhä vahvempaa rooliamme Euroopan 5G radio- ja core-verkoissa. Jatkamme päättäväisesti työtämme lunastaaksemme paikkamme operaattoreiden 5G-valintana kaikkialla Euroopassa’’, sanoo Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm.

*) Lisäys 30.9.2020: Elisa on käyttänyt Nokian verkkotekniikoita 5G-verkkojensa rakentamisessa alusta lähtien ja yhtiö jatkaa Ericssonin lisäksi kumppanuutta myös Nokian kanssa.

Elisa kertoo sopineensa äskettäin myös Nokian AirScale 5G RAN -laitteiden ja IoT- ja URLLC (Ultra-Realiable Low Latency) -palveluiden käytöstä verkossaan.  Nokian verkkoteknologia mahdollistaaa 5G- sekä 4G-palveluiden tuottamisen samoilla radiolaitteilla.

Taustaa: Elisan 5G-verkko on toiminnassa  jo 45 paikkakunnalla. Verkon alueella asuu Elisan mukaan yli 30 prosenttia Suomen väestöstä, eli yli 1,6 miljoonaa asukasta. Kolmen vuoden sisään yhtiö aikoo purkaa myös 3G-verkkonsa nykyisen 4G- ja kasvavan 5G-verkon tieltä.

Kuvituskuva: Ericsson