Näin toimii suomalainen robottilakaisukone

Kuopiolainen Trombia Technologies on kehittänyt maailman ensimmäisen täysitehoisen autonomisen robottilakaisukoneen. Kyseessä on myös ensimmäinen autonominen lakaisuajoneuvo, joka toimii kaikissa sääolosuhteissa. Kehitystyötä on tehty yhdessä espoolaisen  GIM Robotics Oy:n kanssa.

Autonomista paikannustekniikkaa on kehitetty yhteistyössä espoolaisen GIM Roboticsin kanssa.

Kuopiolainen Trombia Technologies tunnettiin aiemmalta nimeltään Snowek.  Uusi Trombia Free tuodaan markkinoille kansainvälisen pilottiohjelman kautta vuonna 2021 ja sarjavalmistukseen tuotteet tähtäävät alkuvuoteen 2022.

Kone kuluttaa vain 15 prosenttia energiaa nykyisiin dieselkäyttöisiin imulakaisuautoihin verrattuna.  Uusi lakaisukonerobotti mahdollistaa yrityksen mukaan  koko toimialan sähköistämisen kertarysäyksellä.

Trombia Free koneiden konenäkö perustuu lidar-teknologiaan, joka mahdollistaa tehokkaan toimimisen kaikissa ulko- ja sisätiloissa.  Paikannusteknologiaa voidaan tukea ulkotiloissa myös satelliittipaikannuksella.

Lumiaurojen ja harjakoneiden konepajatoiminnasta tunnettu yritys kehitti alkuperäisen Trombia-puhdistusmenetelmää vuodesta 2013 alkaen ja lanseerasi  ensimmäiset tuotteet, hydrauliset työlaitteet vuonna 2017. Nyt on vuorossa sähköinen autonomisesti liikkuva vaihtoehto.

Kuva: Trombia Technologies/Snowek

Lisää: Katso julkistusvideo Trombia Freestä (LINKKI, videon alussa 30 minuuttia tyhjää) ja lakaisurobotin käytännln toiminnasta (LINKKI) sekä GIM Robotics (LINKKI).