Markkinoiden pienin 5G-puhelin Applen A14-jättipiirillä

Apple julkisti ensimmäiset 5G-puhelimensa. Uutuuksia oli kaikkiaan neljä ja kaikki varustettu taiwanilaisen TSMC:n valmistamalla viiden nanometrin A14-järjestelmäpiirillä, uusin näyttötekniikoin ja kameroin. Suurempien Pro-mallien lisäksi Apple toi pienemmän iPhone 12 minin, jossa on 5,4 tuuman näyttö.

Neljästä uutuusmallista kolme on varustettu yli kuuden (6,1 ja 6,7) tuuman tuuman Oled-pohjaisella Super Retina XDR – näytöillä, mutta pientä puhelinkokoa hakeville on niitä selvästi pienikokoisempi iPhone 12 mini,  Se sopinee jopa kaikille perinteistä 4,7 tuuman iPhone-mallia käyttävillekin.

Applen pienikokoinen Phone 12 mini tarjoaa muiden uutuusmallien tavoin 5G-taajuusalueet ja Oled-pohjaisen näytön.

Uutuusmalleissa on Applen itsensä suunnittelema A14 Bionic -piiri, jonka valmistaa taiwanilainen TSMC viiden nanometrin prosessilla. Piirillä on 11,8 miljardia transistoritoimintoa. Samaa piiriä käytetään kuukausi sitten Applen julkaisemissa uusissa iPad-malleissa.

Uusimmat kameraratkaisut keskittyvät iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max malleihin, joissa on panostettu valokuvaamista kolmella 12 megan kennolla, isommilla kuvapikseleillä, pienellä optisella zoomilla sekä videotuotantoon uusin kameroin ja laskennallisin analysoinnein ja tupla-anturoidulla optisella kuvanvakaimella.

Applen iPhone 12 Pro ja Pro Max on varustettu kolmella kameralla.

Kamerajärjestelmä on Applen mukaan optimoitu hämärässä kuvaamiseen ja viety entistä pidemmälle kalleimmassa 1600 euron iPhone 12 Pro Maxissa.

Uusien iPhone 12 mallin LiDAR-skannerilla voidaan saada myös entistä realistisempia lisätyn todellisuuden kokemuksia.

Perusliitäntänä uutuuksissa on edelleen Lightning-liitäntä, eikä USB-C niin kuin moni jo odotti. Lisäksi kaikkiin laitteisiin pitää hankkia erikseen laturi, jos sellaista ei ennestään ole tarjolla.

5G-osalta mallisto tarjoaa Applen mukaan jo valmiiksi maailman laajimman 5G-kattavuuden. Esimerkiksi Yhdysvaltojen mallit tukevat uutta millimetriaaltoaluetta, jolla luvataan nopeudeksi jopa neljä gigabittiä sekunnissa.

Suomessa millimetrialue on tulossa 5G-verkkoihin vasta myöhemmin. Toimiluvat taajuusalueille on jo jaettu.

Lisää: Applen A14-piirin tekniikat, Uusiteknologia.fi:n uutinen 16.9.2020 (LINKKI).

Kuvat: Apple

Pävitetty