Suomalainen ohjelmistoala toipuu – tässä luvut

Yli puolet suomalaisista ohjelmistoyrityksistä palkkaa koronasta huolimatta jo lisää työntekijöitä, vaikka äskettäin pelialalta kuului vielä tietoja henkilövähennyksistä. Ohjelmisto- ja e-business ry:n uunituore selvitys kertoo lähes 70 prosenttia ohjelmistoyrityksistä kasvavan ja mikä parasta, yli puolet palkkaa lisää työntekijöitä.

Korona lamautti keväällä ennennäkemättömällä tavalla ohjelmistoyrityksiä siinä missä muitakin toimialoja. Ainakin peliallalla on tehty nopeitakin vähennyksiä, mutta ohjelmistoalueella syksy on tuonut käänteentekevän muutoksen eli yritykset palkkaavat lisää työntekijöitä.

”Suomen vaikeudet eivät ole ohi, mutta sai silti toivoa: kriisin voi kääntää myös voitoksi rohkeilla päätöksillä”, summaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha..

Tuore Sykemittari kertoo ohjelmistoalan nopeasta toipumisesta kevään koronaiskun jälkeen. Kun ohjelmistoalan tilannetta keväällä mitattiin pahimman koronakurimuksen keskellä, lähes yhtä moni yritys oli vaikeuksissa kuin kasvussakin.

Syyskuun lopulla ja lokakuun alkupuolella toteutettu Sykemittari-kysely kertoo alan ällistyttävästä toipumisesta kevään koronalamasta.Tilanne oli ainutlaatuinen Suomessa jo lähes 15 miljardin liikevaihtoon kasvaneelle toimialalle. 

”Ohjelmistoalan kehitystä on mitattu kattavasti jo pitkään, ja tämä on selkeästi kaikkien aikojen muutos vuoden sisällä. Keväällä jonkinlaista kasvua odotti runsas 40 prosenttia yrityksistä, nyt 70 prosenttia”, kuvaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n Rasmus Roiha Sykemittarin tärkeimpiä tuloksia.

Roihan mukaan keväällä liikevaihto oli laskussa niinikään noin 40 prosenttia yrityksistä, nyt vaikeuksissa on enää runsas 10 prosenttia yrityksistä.

Kuvituskuva: Shutterstock