Ruotsi kielsi Huawein ja ZTE:n 5G-verkot – päivitetty 10.11.2020

Ruotsin posti- ja televirasto (PTS) on valinnut marraskuusa 5G-taajuushuutokaupan osallistujat. Samalla on kerrottu, että tulevat 5G-verkot pitää rakentaa ilman Huawein ja ZTE:n tekniikoita.  *) Päivitys 10.11.2020: Huawei vei asian Tukholman hallinta-oikeuteen, joka keskeytti 9.11. päätöksen toteuttamisen 3,5/2,3 GHz:n osalta. Myös huutokauppa siirtyy eteenpäin.

Ruotsin 5G-verkkojen taajuushuutokauppaan osallistuvat Hi3G Access (Three), Net4Mobility (Tele2 ja Telenor), Telia Sweden ja Teracom. Marraskuun 10. alkavassa huutokaupassa tarjolla on 3,5 ja 2,5 gigahertsin taajuusalueet. Myöhemmin kerrottiin aikataulun venyvän.

Virallisen tutkimuksen lisäksi tulevien 5G-verkkojen hakemusten täydellisyydestä ja oikeellisuudesta on tarkasteltu Ruotsin asevoimien ja turvallisuuspoliisin kanssa. Tarkoituksena on varmistaa, että verkot ei vaaranna Ruotsin turvallisuutta.

Siksi Ruotsissa edellytetään että tulevien 5G-verkkojen keskeisten toimintojen asennusta ja toteuttamista taajuuskaistoilla ei saa suorittaa Huawei- tai ZTE-toimittajien tuotteilla. Ja olemassa olevien kiinalaisyhtiön tuottiden käyttö on lopetettava asteittain 2025 alkuun mennessä.

Keskeisiä toimintoja näissä tapauksissa ovat radioliityntäverkot (antennit ja tukiasemat), siirtoverkot (liikenteen siirto pääsyverkkojen ja ydinverkkojen välillä), ydinverkot (toiminnoilla muun muassa palvelujen tuottamiseen, asiakastietoihin ja laskutukseen) sekä käyttö- ja ylläpitoverkot valvontaa ja ohjausta varten.

*) Päivitys 10.11.2020: Huawei haastoi PTS:n kieltopäätöksestä Tukholman hallinto-oikeuteen, joka päätti 9.11.2020 keskeyttää kieltopäätöksen toimeenpanon Huawein osalta 3,5 ja 2,3 gigahertsin lisenssiehtojen osalta. Lisäksi uusien 5G-taajuuksien huutokauppa siirtyy eteenpäin, kertoo PTS tiedotteessaan. Päivitämme uutista kun asian tiimoilta ilmenee uutta.

Lisää: PTS:n alkuperäinen 5G-lisenssitiedote (LINKKI) ja kommentti Tukholman hallinto-oikeuden päätökseen 9.11.2020 (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock