Telia valitsi Nokian 5G-verkot Suomeen

Telia ja Nokia ovat tehneet viisivuotisen sopimuksen, jolla Telia päivittää Suomen 4G-tekniikat ja rakentaa uudet 5G-verkkonsa Nokian tekniikan pohjalta. Samalla Telia ottaa käyttöön Nokian SA 5G core-verkkotekniikat käyttöön myös kaikilla markkinoillaan Pohjolassa ja Baltiassa.

Telian sopimus keskittyy nyt Suomeen, jossa Nokia toimittaa radioverkon (RAN) Telian tukiasemille 4G-verkon modernisoimiseksi ja päivittämiseksi 5G:hen.

“Olemme ilahtuneita voidessamme jatkaa pitkäaikaista kumppanuuttamme Telia Companyn kanssa. Nyt yhteistyö jatkuu 5G-aikakaudelle’’, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Telia ottaa myös kaikilla markkinoillaan käyttöön Nokian uuden stand-alone 5G core-ratkaisun – 5G-verkon itsenäisen toiminnan mahdollistavat ”mobiiliverkon aivot” – joka tuottaa asiakkaille jatkossa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

’’Nokia on ainoa 5G SA core- verkon toimittajamme kaikilla markkinoilla ja koko radioverkon toimittaja Suomessa’’, sanoo Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen.

Telia Finlandin 5G-verkko on yrityksen mukaan merkittävästi aikaisempia sukupolvia energiatehokkaampi, ja sen voimanlähteenä käytetään pelkästään uusiutuvaa energiaa. Lisäksi verkon päivittäminen ja huoltaminen on aiempaa yksinkertaisempaa ja edullisempaa.

Nokian uuden SA 5G Core -ratkaisun ansiosta Telia voi tarjota uudenlaisia palveluita, kuten reaaliaikaista lähestyvää viivettä edellyttäviä yhteyksiä teollisuuteen tai ultranopeaa laajakaistaa tiheän väestökeskittymän alueille esimerkiksi kaupunkikeskustoihin ja urheiluareenoille.

Yhtiöt ovat ovat myös tehneet myös erilaisia 5G-kokeiluja muun muassa teollisuuden palveluiden, virtuaalitodellisuuden ja kiinteän langattoman laajakaistan (FWA) parissa. Lisäksi Telia on avannut 5G-verkon Suomen lisäksi Norjassa ja Ruotsissa aiemmin tänä vuonna.

Tanskassa valmistaudutaan 5G-mlanseeraukseen myöhemmin syksyllä.  5G-taajuuksien huutokauppoja ennakoidaan myös Virossa ja Liettuassa. Ruotsissa ja Tanskassa on jaossa pian huutokaupassa uusia 5G-taajuuksia. Eilen Ruotsin telehallinto kertoi, että Ruotsissa 5G-verkkoihin ei hyväksytä kiinalaisten Huaweinja ZTE:n tukiasemia (LINKKI).

TAUSTAA: Telia avasi ensimmäiset esikaupalliset 5G-verkot yhdessä Nokian kanssa Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa syyskuussa 2018. Verkko avautui kaupalliseen käyttöön vuoden 2019 alussa. Nykyisin Telian 5G-verkko toimii Suomessa 43 paikkakunnalla. Seitsemästä suurimmasta kaupungista käynnistynyt verkon rakennus on edennyt kesän ja alkusyksyn aikana, ja verkon piirissä on jo yli 1,4 miljoonaa suomalaista. Ajantasaisen verkkopeiton näkee verkkokartasta osoitteessa https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta