Lapin yhteisverkkoon Nokian 5G-tekniikkaa

DNA:n ja Telian yhteiset Lapissa sekä Itä-Suomessa sijaitevat mobiiliverkot tulevat perustumaan Nokian 5G-tukiasematekniikoihin. Kolmivuotinen 5G-verkon rakennusprojekti käynnistyy alkuvuonna 2021. Nykyinen 4G-verkko perustuu Huawein tukiasemiin.

DNA:n ja Telia yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkko Oy (SYV):n tukiasemat tulevat olemaan kokonaan uusia. Näin 5G:tä voidaan toteuttaa kaikilla Telian ja DNA:n hallinnoimilla taajuuksilla vanhan verkon päälle lisättävän taajuuskaistan sijaan.

Uusi 5G-verkko saadaan  tuotua kaikkialle, missä yhtiöllä on jo nyt tukiasemapaikkoja. Samalla DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö mahdollistaa myös yhden operaattorin verkkoon nähden suuremmat tiedonsiirtonopeudet myös 5G:ssä, kuten se teki myös 4G:ssä.

’’Tämä parantaa selvästi tietoliikenneyhteyksien saatavuutta ja nopeutta Pohjois- ja Itä-Suomessa’’, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Uusimman muutoksen yhteydessä myös alueen nykyisen 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi. Vuonna 2015 yhtiö sopi Huawein kanssa yhteisverkon 4G-verkkotoimituksista.

Verkon uudistaminen kattaa nykyisten radioverkkolaitteistojen päivittämisen sekä uuden 5G-verkon toteutuksen. Tämä kattaa nykyiset tukiasemat, radioverkko-ohjaimet sekä siirtoverkkolaitteet verkkojen kytkemiseksi DNA:n ja Telian runkoverkkoihin.

Nokia vastaa uuden verkon käyttöönotosta ja ylläpidosta, Uuden 5G-verkon rakentamisprojektissa otetaan huomioon myös verkon huoltovarmuus, joka on erityisen tärkeää Lapin ja Itä-Suomen harvaan asutuilla alueilla.

Kuvituskuva: DNA

Päivitetty