Nokian verkkojen palvelubisnes laski – uusi strategia käyttöön

Nokia kolmannen neljänneksen liikevaihto laski seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna 5,3 miljardiin euroon. Lasku tuli pääosin verkkojen käyttöönottopalveluiden vähenemisestä. Korjausta on tulossa uuden strategiasuuntauksen ja neljän liiketoimintaryhmän kautta.

Nokian elokuussa aloittaneen uuden toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan kolmannen vuosineljänneksen tulos oli vakaa ja osoitti edistymistä monilla liiketoiminta-alueilla.  Tämä ei kuitenkaan vielä riitä hänen mukaansa. Kolmannen neljänneksen liikevoitto oli 350 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta 264 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia

Vuodesta 2021 tulee Lundmarkin olemaan taloudellisesti haastava ja yrityksen on tehtävä lisää muutoksia. Nokia on menettänyt osuuttaan Pohjois-Amerikassa ja tällä markkinalla on myös katteisiin kohdistuvaa painetta.  Siksi yritys ilmoitti tänään Lundmarkin mukaan merkittävistä muutoksista toimintamalleihin.

Lundmarkin mukaan yritys siirtyy ”end-to-end” -mallista lähestymistapaan, jossa jokaisella liiketoimintaryhmällä on selvä rooli tulevassa strategiassamme. Samalla jokaisella neljällä uudella liiketoimintaryhmällä tulee olemaan selkeä tulosvastuu ja tavoitteena markkinajohtajuus omilla toiminta-alueillaan.

Ensi vuoden alusta uudet liiketoimintaryhmät ovat Mobile Networks, IP and Fixed Networks, Cloud and Network Services ja Nokia Technologies. Lisäksi Customer Experience -yksikkö vahvistaa asiakassuhteita läpi liiketoimintojen.

Nokia aikoo kertoa laajemmin uudesta strategiastamme joulukuussa sekä myöhemmin maaliskuussa järjestettävässä Pääomamarkkinapäivä-tapahtumassamme. Osana uutta strategiaa tullaan harkitsemaan tarkasti mihin yritys investoi.

’’Tavoittelemme teknologiajohtajuutta ja kohdennamme investoinnit niihin segmentteihin, joissa päätämme kilpailla’’, Lundmark painottaa. Hänen mukaansa on aivan yhtä tärkeää on tuleva muutos, jossa  operaattorit ja yritysasiakkaat siirtyvät kohti ”network-as-a-service” -verkkopalveluratkaisuja.

Koronan vaikutukset Nokian taloudelliseen suoriutumiseen liittyivät lähinnä tehtaiden sulkemisiin, joilla oli noin 200 miljoonan euron vaikutus liikevaihtoon vuoden 2020 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana. Lisäksi korona vaikutti laajemminkin Nokian toimintakuluihin ja yritys saa noin 250 miljoonan euron hyödyn pienentyneiden matka- ja henkilöstökulujen myötä.

Lisää: Nokian osavuotiskatsaus 29.10.2020 (LINKKI) ja lisää tietoa uudesta divisioonajaosta (LINKKI).

Päivitetty

Kuvat: Nokia/UT