Suomi osti kasvavasti äänentoisto- ja it-laitteita  – vähemmän kännyköitä  

Korona-ajat ovat vauhdittaneet kodinelektroniikan uusimista, sillä alan tukkukauppiaiden mukaan kuluvan vuoden kolmen neljänneksen aikana uutta tekniikkaa hankittiin koteihin lähes kahdella miljardilla eurolla eli 9,5 prosenttia enemmän  kuin vuotta aiemmin. Eniten ostettiin tietotekniikkaa ja äänentoistolaitteita. Älykännyköitä myytiin 1,6 prosenttia vähemmän eli 1.44 miljoonaa kappaletta.

Kodinelektroniikan myynnissä voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet, joita myytiin lähes 180 miljoonana arvosta eli 29,1 prosenttia ja kodin tietotekniikkaa, jota myytiin 317 miljoonalla eurolla eli  14,9 prosenttia enemmän. Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-9/2020, joka kattaa vain arvonlisäverollisen kuluttajamyynnin.

Hyviin lukemiin ylsivät tammi-syyskuun myynnin myös isot (8,2 %) ja pienet kodinkoneet (8,5 %) sekä myös matkapuhelimet (6,5 %), joiden keskihinta oli vuoden takaisesta nelisen prosenttia.  Kamerakaupan arvo laski edelleen koko alkuvuoden 10,7 prosentin vauhdilla ja myynti oli tammi-syyskuun 2020 aikana  vajaa 43 000 kpl.

Televisioiden myynti jatkoi 1-9/2020 tilaston mukaan edelleen tasaista 4,6 prosentin kasvuaan yli 300 000 television myyntiin. UHD-malleja niistä oli jo yli 165 000 laitetta. ’’Moni on päivittänyt televisionsa uudempaan smart tv -malliin, joilla pystyy käyttämään suosittuja suoratoistopalveluita’’, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Kuulokkeita ostettiin tammi-syyskuun aikana yli 1,5 miljoonaa kappaletta musiikinkuunteluun, pelaamiseen ja myös koronan aikana yleistyneisiin etäkokouksiin.

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti nousi tammi-syyskuussa yli 1,2 miljoonaan sekä tietokone- ja pelikuulokkeiden yli 380  000 kuulokkeeseen.

Älykkäitä monihuonekaiuttimia ostettiin tilaston mukaan 22,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja niiden myynnin arvo kasvoi 30,3 prosenttia lähes kolmeen miljoonaan euroon ja kappalemäärissä yli 13 000 yksikköön.

Television äänentoistoa parantavien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti kasvoi 27,4 prosenttia 13 miljonaan euroon ja lähes 40 000 kappaleeseen. Langattomien bluetooth-kaiuttimien suosio jatkoi sen sijaan laskuaan (-15,2 %), mutta silti 167 500 kappaleene myyntiin.

Tietokoneiden myynti oli vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä arvoltaan yli 16,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten  Kappalemäärissä  tammi-syyskuun aikana niitä ostettiin 304 570 laitetta , eli 18,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tablettikauppa vilkastui 11,4 prosentilla yli 221 000 laitteeseen.

Älypuhelimia ostettiin tammi-syyskuun aikana 1 444 968 kappaletta eli 1,6 prosenttia aiempaa vähemmän. Keskihinta kuitenkin nousi 4,0 prosenttia, joten myynnin arvo kasvoi samaan aikaan 2,4 prosenttia. Älykellojen myynti jatkoi myös vahvaa kasvuaan (60,0 %), ja kappalemäärät nousivat 65,4 prosenttia yli 360 000 kappaleeseen.

Peilittömien järjestelmäkameroiden myynnin arvo nousi 3,5 vajaaseen miljoonaan euroon ja 9300 kappaleeseen. Peilietsinkameroiden myynnin arvo laski 20,4 prosenttia 5,7 miljoonaan euroon.   Vaativille harrastajille suunnatut uudet tuotteet vaikuttivat peilittömien järjestelmäkameroiden kauppaan kahdella tavalla: keskihinta nousi 9,7 prosenttia 1051 euroon, mutta koko myynnin arvo vain 3.5 prosenttia.

TAUSTAA: Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry on kodintekniikka-alan kaupan elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka jäsenyritykset harjoittavat kulutuselektroniikkatuotteiden ja kodinkoneiden valmistusta, maahantuontia ja/tai tukkukauppaa.

Kuvituskuva: HP

Uutista on päivitetty 29.10.2020 kappalemäärillä.