Virtuaali-Electronica keräsi 209 yritystä ja 8253 osallistujaa – Päivitetty 17.11.2020

Münchenin Electronica2020-messut muutettiin nopeasti virtuaalitapahtumaksi, kun messujärjestäjälle selvisi että korona takia kymmenien hallien ammattitapahtumaa ei voida täysmittaisena järjestää. Vielä kaksi vuotta sitten kävijöitä oli yli 80 000, mutta nyt määrä jäi runsaaseen kahdeksaan tuhanteen verkkokävijään ja 16 000 seminaarikävijään. Virtuaaliosastoja oli 209 ja lisäksi useita videoseminaareja. Mukana on linkki CEO Roundtable -panelikeskusteluun.

Virtuaalisen Electronica-tapahtuman mittasuhteet olivat alusta alkaen selvästi erilaiset kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Münchenin messuhalleissa oli yli 3100 näytteilleasettajaa ja kävijöitä eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa. Messuja varten oli virtuaaliset messuhallit ja seminaarit välitettiin vain verkon läpi. Näyttelyosuuden kävijämäärä jäi 8253, joista yli puolet oli Saksan ulkopuolisia osallistujia.  Keskimäärin virtuaalitapahtumaan osallistui päivittäin lähes 4500 verkkokävijää. Messukävijöiden lisäksi seminaariantia hyödynsi yli 16 000 osaallistujaa.

Virtuaali-Electronica2020-messuosastot ovat varsin samanlaisia. Tarjolla on Congatecin tavoin esityksiä, videoita ja chatti/email-yhteydet.

Virtuaalimessujen ”ovet” avautuivat verkossa maanantaina 9.11.2020 klo 10.00 Suomen aikaa neljäksi päiväksi eli 12.11.2020 asti. Osallistuminen edellytti kävijän rekisteröitymistä, mutta tapahtuman alussa kirjautumisessa oli ongelmia ja sivusto toimi varsin hitaasti, mutta toiminta parani messujen edetessä.

Virtuaalisilla messuosastoilla oli esillä järjestelmämekaniikkaa (63), sulautetun alueen tuotteita (44), puolijohdekomponentteja (39) ja antureita (36) ja mittauslaitteita (32). Lisäksi oli suunnittelupalveluita, komponenttikauppaa ja alan konsultointia.

Kolmiulotteisia virtuaalihalleja oli käytössä 12, joissa oli kaikkiaan 209 osastoa. Mukana olivat muun muasa Analog Devices, Congatec, NXP, ST Microelectronics, ROHM, Samsung ja TI. Silti varsin moni merkittäväkin puolijohdevalmistaja jäi   tapahtumasta pois tai oli vain jakelijoidensa kautta esillä.

Suurista elektroniikan komponenttien verkkokaupoista Digikey ja Mouser puuttuivat tapahtumasta, mutta mukana oli verkkoon viime vuosina paljon panostaneista muun muassa Rutronik ja TME.  Myös Avnet oli mukana, mutta Farnell ei ollut ainakaan listattu tapahtumaan. Isoimmista mittauslaitenimistä tapahtumaan osallistuivat niin Rohde & Schwarz kuin Keysight sekä kiinalainen nousussa oleva Rigol.

Elektroniikkayritysten johdon CEO Round Table -paneelikeskustelu järjestettiin tällä kertaa verkkolähetyksenä. Sen jälkilähetys on edelleen katsottavissa verkkovideona (LINKKI).

Virtuaaliosastojen lisäksi kävijöitä verkon messukävijöitä houkuteltiin laajalla seminaari-tarjonnalla. Mukana oli myös Electronicaan pitkään jo oleellisesti kuulunut elektroniikkayritysten johdon CEO Roud Table – paneelikeskustelu.

Tiistain CEO Round Table -paneelissa olivat keskustelemassa STMicroelectronics Jean-Marc Chery, Pepperl + Fuchsin Gunther Kegel, Infineonin Reinhard Ploss ja NXP:n Kurt Sievers. Aiheena oli koronan vaikutukset alan toimintaa ja kehitysnäkymiin. Lisää (LINKKI) messujen verkkovideolta, joka on edelleen katsottavissa.

Lisäksi Electronicassa järjestettiin neljän päivän ajan osin maksullisia eri alueiden erikoiskonferensseja. Aiheina olivat kyberturvallisuus, autot ja liikkuminen, terveysteknologia ja terveyden mobiiliratkaisut. Myös sulautetuista ratkaisuista ja langattomista tekniikoista järjestetiin omat seminaarinsa.

Monet näytteilleasettajat järjestävät messujen yhteydessä myös omia seminaariosuuksiaan tai markkinoivat myöhemmin tulossa olevia verkkoseminaarejaan. Esimerkiksi Samsungilla ja komponenttijakelija Rutronikilla oli nettipohjaiset videoseminaarinsa. Osa jatkaa tapahtumia vielä marraskuun lopulle asti.

Kahden vuoden päästä Electronica-messut järjestetään jälleen perinteisenä fyysisenä messu- ja kongressitapahtuman Münchenissä 8.-11.11.2022. Toivottavasti silloinkin ainakin osa virtuaali-Electronican osuuksista tullaaan säilyttämään niille, jotka eivät jostakin syystä pääse tulemaan paikanpäälle. Ainakin messujen tuote- ja seminaariesitykset voitaisiin välittää entistä laajemmin messuhallien lisäksi nettiin.

Lisää: Virtual Electronica 2020 pääsivu (LINKKI), aloitussivu (LINKKI) ja video tapahtuman verkkosovelluksesta (LINKKI), päivitetty lista näytteilleasettajista (LINKKI) ja seminaari- (LINKKI) ja kongressitarjonta (LINKKI). Lisäksi tässä näytteilleasettajien messuilla esittelemiä tuote- ja yritysvideoita (LINKKI). Lisätty: Messujärjestäjän loppuraportti 17.11.2020 (LINKKI).

Aloituskuva: Electronica Virtual 2020 -sisäänkäyntisivu, UT

Uutinen päivitetty 17.11.2020 ja lisätty CEO Round Table -keskustelun videolinkki jälkikatselua varten.