Sähköpotkulautoihin uusia turvaominaisuuksia kameroilla ja tekoälyllä

Sähköpotkulautayhtiö Voi käynnistää Iso-Britanniassa Luna Technologyn kanssa pilottihankkeen, jossa kokeillaan ensimmäisenä maailmassa tietokonenäköä ja Edge AI -tekniikkaa sähköpotkulaudoissa.  Pilotissa tekoäly tunnistaa ja reagoi jalankulkijoihin sekä jalkakäytävällä ajoon, ja parantaa näin sekä kuljettajan että jalankulkijoiden turvallisuutta.  

Voin sähköpotkulautojen ns. skuutteihin integroitava tekoäly mahdollistaa jalankulkijoiden havaitsemisen reaaliaikaisesti. Teknologia on tuttu jo kalliimman luokan henkilautoista. Voi saa yhteistyön myötä käyttöönsä myös erittäin tarkkaa paikannustekniikkaa, jossat tkoälyllä pystytään hallitsemaan senttimetrin tarkkuudella, missä sähköpotkulaudalla voi turvallisesti ajaa ja pysäköidä.

Sähköpotkulaudoissa käytettävä teknologia perustuu uusiin kamera-antureihin ja Edge AI -algoritmeihin. Niiden ansiosta voidaan tunnistaa, ajetaanko sähköpotkulaudalla pyörätiellä, jalkakäytävällä vai maantiellä. Esimerkiksi kovaa vauhtia kävelytiellä ajavaan sähköpotkulaudan toimintaan voidaan puuttua etäohjauksen avualla Voin ja kaupungin asettamien turvallisuusbarometrien mukaisesti.

Uusi teknologia auttaa Voita vastaamaan näkövammaisten ja kävelijöiden toiveisiin sähköpotkulautojen turvallisemmasta käytöstä. ”Lähes äänettömästi ja suurella nopeudella liikkuvat potkulaudat ovat näkövammaisille hankalia”, sanoo järjestöpäällikkö Markku Möttönen Näkövammaisten liitosta.

Kokeilu alkaa tällä viikolla Northamptonissa Isossa-Britanniassa, ja se on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe keskittyy tietojen keräämiseen tekniikan toimivuudesta. Seuraavassa vaiheessa tekniikka integroidaan sähköpotkulautoihin. Pilotista saatavien kokemusten perusteella teknologiaa voidaan ottaa käyttöön myös muissa maissa, kuten Suomessa.