Maailman nopein 5G-yhteys

Elisa demosi Helsingissä maailman nopeinta 5G-yhteyttä Nokian AirScale-tukiaseman ja Qualcommin päätelaitteiden avulla. Tulokseksi saatiin yli kahdeksan gigabitin nopeus, joka on parempi kuin kuukauden takainen Ericssonin 5,6 gigan ennätys yhdysvaltalaisverkossa.

Testissä käytettiin Nokian tukiasemaa ja 26 gigahertsin millimetritaajuuksia. Käytössä oli 2×800 MHz:n siirtokaista, jolla uusi maailmanluokan tulos saatiin. Elisa arvioi, että ensimmäisten 26 gigahertsin asiakastoteutusten arvioidaan olevan käytössä vuoden 2021 aikana.

”Nyt saavutettu 8 Gbps luo askelmerkit yhä monipuolisemmille 5G-palveluille, joita voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme. Hyvänä esimerkkinä erilaiset privaattiverkkototeutukset sekä esimerkiksi verkon viipalointiin liittyvät palvelut, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo.

Kuva: Elisa

Ratkaisun käyttökohteita ovat esimerkiksi tehtaat, joissa etä- ja itseohjautuvien laitteiden käyttö yleistyy nopeasti.

Myös terveydenhuollon ja lääketieteen saralla on kasvava tarve toteutuksille, joissa suuria, satojen megojen kokoisia tiedostoja, kuten magneetti- ja röntgenkuvia, pystytään lataamaan nopeasti hoitotoimenpiteiden arvioimiseksi.

”Tämä on jälleen uusi virstanpylväs 5G-palveluiden kehittämisessä’’, korosti myös Nokian Mobile Networks -liiketoimintayksikön johtaja Tommi Uitto tapahtumaa.

Nopea 26 gigahertsin 5G-ratkaisu mahdollistaa myös lisää kapasiteettia niin sanottuihin Fixed Wireless Access -palveluihin, joissa 5G on käytössä kodin tai liiketilan ensisijaisena yhteytenä.

Yhtenä käyttökohteena ovat myös suuret tapahtumat, kuten stadionkonsertit, joihin voidaan luoda uudenlaisia virtuaali- ja lisätyn todellisuuden maailmoja.

Suomessa 26 gigahertsin 5G-verkot ovat vasta suunnitteilla. Tulevien verkkojen taajuudet huutokaupattiin viime kesäkuussa. Lisäksi useimmat nykyisistä 5G-puhelimista tukevat vain käytössä olevia alempia 5G-taajuuksia.

”Yhdessä saavuttamamme ennätys on tärkeä askel 5G-millimetriaaltoteknologian hyödyntämisessä kaupallisessa käytössä”, sanoo Qualcommin EMEA-alueen johtaja Enrico Salvatori. Saavutuksen taustalla on hänen mukaansa sekä tiivis yhteistyö Elisan ja Nokian kanssa että uraauurtava tutkimus- ja kehitystyö.

Kuvituskuva: Elisa

Päivitetty