Nokia Säätiön tunnustuspalkinto kvanttilaskennan tutkijalle

Nokia Säätiö on myöntänyt vuoden 2020 tunnustuspalkinnon  kvanttilaskennan kehitystyöstä Aalto-yliopiston ja VTT:n professorille Mikko Möttöselle. Hän on aktiivisesti mukana rakentamassa myös Suomen ensimmäistä kvanttitietokonetta.

Vuonna 1980 syntynyt ja vuonna 2005 tekniikan tohtoriksi valmistunut Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista ja Aalto-yliopiston Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja.  Tutkimustyössään hän on keskittynyt suprajohtavien sähköpiirien käyttöön kvanttiteknologiassa ja erityisesti kvanttitietokoneissa.

Möttönen on julkaissut yli 120 tieteellistä artikkelia, mukaan lukien neljä artikkelia merkittävissä tiedelehdissä Nature ja Science. Hänen töihinsä on viitattu yli 6 000 kertaa. Lisäksi Möttönen on ohjannut 16 väitöskirjaa ja 74 muuta opinnäytetyötä.

’’Palkinnolla haluamme korostaa tällaisen pitkäjänteisen työn merkitystä ja etenkin näitä viimeaikaisia saavutuksia ja niiden vaatimaa laajaa yhteistyötä akateemisen tutkimuksen ja laajemman yhteiskunnan välillä”, sanoi Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas. ”Erityisen merkittävänä ansiona haluamme mainita sen, että tutkimustyön tuloksia on viety rohkeasti kohti kaupallista vaihetta”-

Mikko Möttönen (kuvassa) on yksi suomalaisen kvanttitietokoneita rakentavan IQM-yrityksen perustajista. Hän on vaikuttanut merkittävästi alan koulutukseen. Lisäksi hän toimii muun muassa Aallon kansainvälisen tekniikan ohjelman johtajana ja sen kvanttiteknologian pääaineen vastuuprofessorina.

Nokia Säätiön palkinto jaettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalitapahtumana. Säätiö on jakanut vuodesta 1995 alkaen kaikkiaan yli 1 800 apurahaa. Tänä vuonna apurahoina ja tunnustuspalkintoina jaetaan yhteensä yli 400 000 euroa.

Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon saaneet 1995-2020

 •     1995: toim.joht, insinööri Lauri Kuokkanen
 •     1996: pääsihteeri, professori Pekka Tarjanne
 •     1997: Linux-guru Linus Torvalds
 •     1998: professori Arto Salomaa
 •     1999 matematiikan opettaja Kullervo Nieminen
 •     2000 professori, emeritus Osmo A. Wiio
 •     2001: professori Ilkka Haikala
 •     2002: toim.joht., DI Veikko Rintamäki
 •     2003: professori George Metakides
 •     2004: professori Heikki Lyytinen
 •     2005: professori Moncef Gabbouj
 •     2006: toim.joht, DI Mårten Mickos
 •     2007: tutkimusprofessori Pekka Abrahamsson
 •     2008: Aapo Kyrölä ja Sampo Karjalainen
 •     2009: Internet-yrittäjä Jimmy Wales
 •     2010: professori Jaakko Astola
 •     2011: akateemikko, professori Riitta Hari
 •     2012: professori Tommi Jaakkola
 •     2013: professori, FT Ville Kairamo
 •     2014: IoT-innovaattori Zach Shelby
 •     2015: tutkimusjohtaja, professori Matti Latva-aho
 •     2016: DI Jari Arkko
 •     2017: professori, emeritus Erkki Oja
 •     2018: professori, Heli Jantunen
 •     2019: johtaja Hanna Hagström ja apulaisprofessori Teemu Roos
 •     2020: professori Mikko Möttönen

Lisää: Nokia Säätiö – Nokia Foundation (LINKKI)