Ihmismäinen robottipää koronamittauksiin

Suomessa otetaan avuksi keinotekoinen robottipää koronaviruksen ilmassa leviämisen tutkimiseen. VTT:n tiloihin sijoitettu robottipää voi tuottaa yskiessään, aivastaessaan ja hengittäessään nesteestä ja kiinteästä aineesta koostuvia, tarkasti määriteltäviä pisaroita ja aerosoleja tutkittvaksi.

Robotti on asennettu testihuoneeseen, missä ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, ilmanvaihto ja ilmankosteus, ovat tarkasti valittavissa.  Robotin yskäisyt auttavat selvittämään muun muassa maskien ja erilaisten ilmanpuhdistimien vaikutusta pisaroiden ja aerosolien leviämiseen.

”Kehitetyn laitteen avulla voimme tuottaa aerosoleille esimerkiksi sellaisen kokojakauman, joka vastaa varsin hyvin ihmisen yskiessään, aivastaessaan tai hengittäessään tuottamaa aerosolia”, aerosolifysiikan apulaisprofessori Topi Rönkkö Tampereen yliopistosta kertoo.

Robottipään avulla levittämien pisaroiden ja aerosolien koostumus ja koko ovat tarkasti määriteltävissä ja toistettavissa jokaisella yskäisyllä toisin kuin ihmisen. Robotilla tehtyjä mittauksia käytetään myös muiden tietokonesimulaatioiden oikeellisuuden varmistamiseen. Business Finland tukee tutkimusta noin 300 000 euron rahoituksella.

Robotilla tehtyjä mittauksia käytetään muun muassa selvittämään, miten pisarat ja aerosolit kulkeutuvat ja miten tartuntariskiä vähentävät tekniset menetelmät, kuten riittävä ja oikealla tavalla jaettu ilmanvaihto, ilmansuodatus, ilmanpuhdistus ja maskien käyttö, vaikuttavat tilanteeseen.

Simulaatioita on tehty jo erilaisissa tilanteissa, ja ne osoittavat esimerkiksi maskin vaikutuksen yskäisyn aiheuttaman pisaroita ja aerosoleja sisältävän pilven kulkeutumisetäisyyden pienentämisessä. Hankkeessa tehdään lisää simulointeja varmistamaan aiempien simulaatioiden oikeellisuus robotin ja testihuoneen avulla tehtyjen mittausten avulla.

Lisäksi hankkeessa lisätään robotin yskimiin pisaroihin COVID-19 -tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2 -virusta jäljitteleviä surrogaattiviruksia virusten kulkeutumisen selvittämiseksi. Se auttaa myös kehittämään virusten diagnostiikkamenetelmiä suoraan ilmasta tehtäviä mittauksia varten. Tätä tietoa käytetään erilaisten koronan leviämisen estomenetelmien kehittämiseen.

VTT:n, Tampereen yliopiston ja THL:n yhteishanke ovat selvittäneet jo syksystä 2020 lähtien koronaviruksen pisara- ja aerosolitartunnan mekanismeja ja tartuntariskiä vähentäviä menetelmiä. Uusimpana hanke on yhdistänyt voimavaransa kahden muun Business Finlandin rahoittaman koronan leviämistä ja leviämisen estokeinoja tutkivan hankkeen kanssa.

Paraikaa valmisteltavaan yritysvetoiseen ja laajempaan jatkohankkeeseen pyritään saamaan mukaan kotimaisia yrityksiä ja tarkoituksena on saada aikaan merkittävää kansainvälistä liikepotentiaalia ja vientiä.

”Laajemmassa hankkeessa pyrimme luomaan tutkimuksellista yhteistyötä hyvin monenlaisten toimijoiden välille”, kertoo yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistä sisäilmaekosysteemiä johtava Jari Erkkilä Tamlink Oy:stä sanoo.

Kuva: VTT/Liisa Mäkinen.