Halvempaa piirirautaa 5G-puhelimiin

5G-puhelimien tarjonta kattaa pian jopa alemmatkin hintaluokat. Nyt Qualcomm laajentaa 5G-valmiuksia esittelemällä uuden Snapdragon 480 5G -piirisarjan. Sen valmistaa Samsung kahdeksan nanometrin tekniikalla.

Qualcommin uuden piirisarjan julkistus kiihdyttää 5G-mobiiliverkkojen kaupallistamista tuomalla uuden hintaluokan malleja matkapuhelimiin. Nyt halvimmillaan 5G-puhelimia myydään 250 euron kuluttajahinnalla, mutta tulossa on aikanaan myös vieläkin edullisempia malleja.

Snapdragonin 400-sarjan ensimmäinen 5G -piirisarja 480 sisältää X51-RF-modeemin, joka tukee sekä 5G:n millimetrialueen mmWave- että alle kuuden gigahertsin Sub-6-taajuuksia, SA- ja NSA-verkkotekniikoita, TDD- ja FDD-taajuudenhallintatekniikoita sekä dynaamista taajuuksien jakamista (DSS).

’’Snapdragon 480 5G -piirisarja tulee ylittämään sopimusvalmistajien ja kuluttajien odotukset tuomalla huippu- ja keskiluokan ominaisuuksia edullisesti”, kehuu tiedotteessa Qualcommin tuotehallintajohtaja Kedar Kondap.

Uusi Snapdragon 480 5G -piirisarja on varustettu Qualcommin FastConnect 6200-piirillä, mikä tarjoaa 2×2 Wifin (kaksi Wi-Fi antennia) ja uuden Wifi 6:n toiminnot sekä kantamaa ja suorituskykyä parantava 8×8 MIMO-tuen, Bluetooth 5.1:n ja kehittyneet äänitoiminnot.

Snapdragon 480 5G -piirisarja tarjoaa myös aiempia pidemmän akun keston ja nopeamman latauksen. Piirisarja on varustettu omalla Kryo 460 -keskusprosessorilla, Adreno 619 -grafiikkaprosessorilla ja Hexagon 686 prosessorilla. Uusi  480 tukee Qualcommin akkujen Quick Charge 4+ -latausteknologiaa.

Kuvankäsittelyssä Snapdragon 480 5G hyödyntää Spectra 345 ISP:tä, joka ensimmäinen kolmielementtinen prosessori 4-piirisarjassa. Kuvia voidaan käsitellä näin kolmesta kamerasta yhtä aikaa,  13 Mt:n kuvan ultralaajasta, laajasta ja tavallisesta kamerasta tai kolmea eri 720p-tarkkuuden videota.

Uuden piirin luvataan tarjoavan aiempaa paremmat striimaus- ja pelikokemukset. Lisäksi 120fps FHD+ näytön tuki tarjoaa parempaa kuvasisältöä ja nopeaa grafiikan renderöintiä. Ensimmäisenä uutta piirisarjaa tulevat käyttämään OnePlussan ja Vivon lisäksi Nokia-kännyköitä hallinnoiva HMD Global.

Lisää: Qualcomm (LINKKI), Snapdragon 480 5G -tuotetiedot (LINKKI) ja (LINKKI,pdf)