Digitekniikka helpottaa kaupunkiliikenteen liikkumista

Yrityskiihdyttämö Aalto Startup Centerin ohjauksessa aloittaa tässä kuussa viisi kansainvälistä startup-yritystä, joiden tavoitteena on tehdä kaupunkiliikkumisesta entistä helpompaa, tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Digitaalisuuden lisäksi mukana on vahvasti robottiautojen ratkaisut ja vaateet.

Aalto-yliopiston johtaman kiihdytysohjelman uudet startupit pyrkivät avaamaan kaupunkien solmukohdat. Kiihdytysohjelmaan valittujen startupien innovaatioiden avulla pyritään esimerkiksi vähentämään kaupunkien ruuhkaisuutta ja sujuvoittamaan työmatkustusta – lisäksi siten, että ratkaisujen tulee olla mahdollisimman ilmastoystävällisiä.

Kiihdytysohjelman Pohjoisen-hubin toimintaa johtaa Aalto Startup Centerin ohella tukholmalainen KTH Royal Institute of Technology -yliopisto ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Helsingin ja Tukholman kaupunkien kanssa.

”Ohjelman yksi suurimmista vahvuuksista onkin siinä, että tiivis yhteistyö kaupunkien kanssa mahdollistaa testauksen niin sanotuissa Living Lab -kokeiluympäristöissä”, sanoo projektipäällikkö Bengt Forsström.

Euroopan-laajuinen kiihdytysohjelma on jaettu maantieteellisesti viiteen eri alueeseen, joista Suomi kuuluu pohjoisen innovaatiohubiin yhdessä Pohjois-Saksaa ja Puolaa ylempänä olevien alueiden kanssa. Kukin hubi valitsee kaksi kertaa vuodessa viisi startup-yritystiimiä puoli vuotta kestävään alueelliseen ohjelmaansa.

Marraskuussa päättyneessä haussa EIT Urban Mobility Accelerator -ohjelman pohjoisen innovaatiohubiin haki mukaan noin 60 startupia, joista kiihdytysohjelmaan valittiin tanskalainen Skipit, saksalainen Peregrine Technologies sekä Ruotsista Teleport Mobility, Gordian Logistics Optimisation Systems ja InnoBrain AB:n rekisteröimä CogniUse.

Niistä esimerkiksi InnoBrain keskittyy  tulevaisuuden robottiautojen ohjaustilanteisiin, jossa kuljettajia joko ei enää ole tai he hallitsevat ajoneuvoja etäältä. InnoBrain kehittää Neuro-AI-pohjaista alustaa, jonka avulla voidaan seurata ja arvioida teleoperatiivisten kuljettajien ja matkustajien kognitiivista ja emotionaalista tilaa.

Lisää: EIT Urban Mobility -ohjelmasta ja mukana olevista yrityksistä yhteystietoineen (LINKKI)

Kuvituskuva:EU/EP, Autoihin lisää älytekniikkaa 16.4.2019 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).