Kyberturvallisuusharjoituksesta käytännön oppia 

Kyberhäiriöt ovat jatkuvasti kasvava uhka koko yhteiskunnalle, joten yritysten ja julkisten toimijoiden yhteispeli on avainasemassa uudenlaisiin uhkiin vastaamisessa. Sitä harjoitellaan käytännössä vielä  huomiseen verkkossa jatkuvassa alan eri toimijoiden TIETO-kyberturvaharjoituksen loppuosuudessa.

Tieto-harjoituksen 19.-21.1.20201 intensiivivaiheen tilannepelissä testataan erityisesti huoltovarmuuskriittisten yritysten jatkuvuudenhallintaa, varautumista ja kriisiviestintää kyberhäiriötilanteissa. Tavoitteena on harjoitella yhteiskunnan keskeisiä palveluita tuottavien yritysten selviämistä kyberhäiriöistä sekä viranomaisten tukitoimia yritysten toimintakyvyn palauttamiseksi.

Nyt järjestettävä harjoitus on osa pidempiaikaista jatkumoa. Harjoituksia on järjestetty eri muodoissa säännöllisesti joka toinen vuosi 1980-luvun lopusta asti. Harjoituksen organisoinnista vastaa Huoltovarmuusorganisaation Digipooli yhteistyössä Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa. Käytännön järjestelyistä vastaa Huoltovarmuuskeskus.

Harjoitukseen osallistuu toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Mukana on viranomaisten lisäksi yrityksiä elintarviketeollisuuden, kaupan ja jakelun, öljynjakelun, logistiikan ja liikenteen sekä vesihuollon aloilta. Mukana on it-yrityksiä, joista esimerkiksi Digialta on mukana henkilöitä Secured Solutions -liiketoiminnasta, CSO Officesta eli Digian turvallisuusorganisaatiosta, IT-palveluista sekä viestinnästä.

”Jatkuvuuden hallinta on Digialla keskeinen teema liiketoiminnan jatkuvuuden ja ennen kaikkea asiakkaiden palveluiden turvaamisen näkökulmasta”, sanoo Markus Asikainen, Secured Solutions -liiketoiminnan johtaja Digialta.

Asikaisen mukaansa varautuminen erilaisiin uhkatilanteisiin ja harjoittelu ovat keinoja reagointi- ja toipumiskyvyn ylläpitämiseksi ja toimintamallien hiomiseksi.  Lisäksi harjoitus on hänen mukaansa oivallinen tilaisuus pohtia laajemmin Suomen kyberturvallisuuteen liittyviä kehitysideoita.

Lisää: Tieto20-harjoituksen intensiivivaihe 19.-21.1.2021 (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock