Elektroniikan järjestelmäpiirikeskus aloittaa – Nokia mukana

Suomalainen elektroniikan järjestelmäpiirien suunnittelun ekosysteemi, SoC Hub, aloittaa toimintansa Tampereella kuun lopulla.  Uusi hanke yhdistää suomaliset alan tutkijat sekä teknologiaa kehittävät ja sitä sovelluksissaan hyödyntävät yritykset kuten Nokia 5G-piiriratkaisuineen. 

Uusien järjestelmäpiirien kehittämiseen tarvittavasta teknologiasta ja tietotaidosta vastaavat yhdessä Tampereen yliopisto, Nokia ja ryhmä muita alan kotimaisia yrityksiä. Kyse on ensimmäisestä alueen ekosysteemistä Suomessa.

’’SoC Hub laajentaa merkittävästi Tampereen seudun piiriteknologian osaamiskeskittymää Business Finlandin ja Pirkanmaan Liiton EU-rahoituksella’’, sanoo Smart Tampere -ohjelmajohtaja Seppo Haataja Business Tampereesta.

Osana ekosysteemiä yritykset voivat kehittää järjestelmäpiirien (System-on-Chip) tarvitsemaa teknologiaa ja prototyyppejä nopeasti ja kustannustehokkaasti.

’’Muunneltava arkkitehtuuri ja ketterät suunnittelumenetelmät tarjoavat yrityksille ainutlaatuisia mahdollisuuksia erilaistaa tuotteitaan. EU-tason yhteistyötä tehdään järjestelmäpiirejä kehittävän saksalaisen Scale4Edge-projektin kanssa’’, lisää tietokonetekniikan professori Timo Hämäläinen Tampereen yliopistosta.

Nyt rakennettavan ekosysteemin ansiosta järjestelmäpiirien suunnittelu ja toteutus on mahdollista myös pk-yrityksille, joilla ei välttämättä ole aiemmin ollut mahdollisuuksia yksin tehdä kaikkia tarvittavia investointeja.

Yhteisössä alan tekijät kohtaavat, jakavat tietoa ja oppivat toisiltaan yhteisissä projekteissa, verkostoitumistapahtumissa, seminaareissa ja muissa liiketoimintaa kehittävissä toiminnoissa. Toimintaa koordinoivat Tampereen yliopisto ja Business Tampere.

Nokia kertoi jo lokakuussa aloittavansa yhteistyön uuden Soc Hubin kanssa. Silloin tavoitteeksi kerrottiin kiihdyttää ReefShark-tuotevalikoimassa käytettävän teknologian kehitystä laajemminkin.  Yritys osallistuu ekosysteemissä merkittävästi esimerkiksi lohkosuunnitteluun sekä piirien fyysiseen suunnitteluun.

Verkkotapahtumalla alkuun

SoC Hub -ekosysteemihanke avataan virallisesti 27.1.2021 verkossa tapahtuvalla Boost competitiveness through System-on-Chip -webinaarilla, joka järjestetään osana Tampere Smart City Week -tapahtumaa.

Webinaarin ohjelma keskittyy järjestelmäpiirien liiketoimintavaikutuksiin, yhteiskehittämiseen SoC Hub -ekosysteemissä sekä järjestelmäpiirisuunnittelun tulevaisuuteen.

Webinaarin pääpuhujia ovat Nokian SoC-kehityksen johtaja Veijo Kontas, Scale4Edge -yhteistyöprojektia johtava Wolfgang Ecker Infineon Technologiesta sekä taiwanilaisen maailman johtavan puolijohdevalmistaja TSMC:n EU:n uusien teknologioiden Senior Account Manager Marco Vrouwe.

Lisää: SoC Hub  (LINKKI), 27.1.2021 webinaariin ohjelma (LINKKI) ja rekisteröinti (LINKKI) sekä aiempi uutinen Nokian osuudesta uuteen SoC-keskukseen Uusiteknologia.fi:ssä 6.10.2020 (LINKKI).