Suomalaisyhtiö skannasi lidarilla Kalifornian sähköverkot

Espoolainen Sharper Shapen laserskannaukseen ja 3D-karttoihin perustuva teknologia on lyömässä läpi Pohjois-Amerikan markkinoilla. Tuoreessa projektissa kartoitettiin jo 41 tuhatta kilometriä kalifornialaista sähköverkkoa. Katso videolta kuinka ratkaisu käytännössä toimii.

Dronella tai helikopterilla tehtävä laserskannaus tuottaa 3D-kartan sähköverkosta, jonka avulla esimerkiksi Kalifornian maastopalojen tai Suomessa riehuneen Liisa-myrskyn kaltaisten tuhojen ennaltaehkäiseminen helpottuu.

Yrityksen menestys perustuu itse kehitettyyn ohjelmiston ja internetiin kytkettyjen anturien yhdistelmään, joka mahdollistaa helikopterista tai drone-lennokista tehtävän Lidar-laserskannauksen. Yritys on edelläkävijä itsenäisesti lentävien drone-lennokkien ohjelmistojen ja datamassojen käsittelyn kehityksessä.

Kerätty data siirtyy pilveen, jonne visualisoidaan 3D-kartta sähköverkosta sekä tarjotaan toimenpidesuosituksia korjaustarpeista. Kartoituksen avulla sähköyhtiö voi ajoissa tunnistaa puiden sähkölinjoille aiheuttamia palo- tai kaatumisriskejä ja tarkistaa yksittäisten sähköverkon komponenttien kuntoa.

Vuonna 2019 yrityksen yhteenlasketusta 15 miljoonan euron liikevaihdosta merkittävä osa tuli jo Yhdysvalloista. Yrityksen koko tuotekehitys ja valtaosa noin 100 työntekijästä ovat Suomessa.

Lisää: Video (LINKKI)