Uutuus-drone paikantaa kohteen jopa senttimetrien tarkkuudelta

Kiinalaisen DJI:n Mavic 2 Enterprise Advanced -kuvauskopteri pystyy paikantamaan lämpökameran ja RTK-moduulinsa avulla sentin tarkasti. Tekniikka perustuu GPS-satelliittipaikannukseen, mutta tekee paikannuksen tavallista satelliittipaikannusta tarkemmin.

Harrastekäyttöisten kuvauskopterien ohella kiinalainen droonivalmistaja DJI on tuonut tarjolle työ- ja ammattilaiskäyttöön tarkoitetun työkalun, jolla voidaan mitata tarkasti sijaintitietoja ja lämpöasteita sekä taltioida korkealaatuista videokuvaa ja valokuvia.

Uusin on DJI:n Mavic 2 Enterprise Advanced, jossa on videokamera, tarkka lämpökamera ja tehokas RTK-mittauslaite. Reaaliaikainen kinemaattinen mittaustekniikka (Real Time Kinematic, RTK) auttaa paikantamisessa, sillä sen tarkkuus on jopa senttimetrien luokkaa.

 

Kopterin lämpökameralla voidaan havaita lämpötiloja jopa kahden Celcius-asteen tarkkuudella ja lämpötilaerojen erottelutarkkuus on jopa alle 0,05 Celcius-astetta. Tästä on suurta apua paitsi etsintätöissä, myös erilaisissa onnettomuustilanteissa, joissa enimmäis- tai vähimmäislämpötilan selvittäminen on tärkeää.

640 × 512 pikselin tarkkuudella toimiva lämpökamera ja 48 megapikselin kuvauskamera puolen tuuman CMOS-sensorilla tekevät kopterista kätevän ja tarkan havainnointityökalun. Kopterin käyttäjä voi myös valita kumpaa kuvaustilaa hän tilanteessa käyttää. Lisäksi on mahdollista seurata molempia tiloja yhtäaikaisesti.

Videota kopteri kykenee kuvaamaan vaikuttavalla 4K-ultrateräväpiirtoisella tarkkuudella. 32-kertaisen digitaalitarkennuksen ja 16-kertaisen lämpökameratarkennuksen ansiosta molemmat valokuvaustilat kykenevät tarkkaan kuvaukseen turvalliselta käyttöetäisyydeltä.

Kopterissa on 24 gigatavua säilytystilaa valokuville ja videoille. Lisäksi kopteri hyödyntää tehokasta AES-256-kryptaustekniikkaa, joten kaikki kopterin keräämä ja lähettämä tieto on hyvin suojattu, vaikka kopteri joutuisi vääriin käsiin.

Tarpeen vaatiessa kopteria voidaan laajentaa erilaisin apuvälinein. Näitä ovat 2 400 lumenin valovoimainen valonheitin, jopa 100 desibelin voimalla ääntä toistava kaiutin, Yhdysvaltain ilmastoviraston standardit täyttävä strobovilkku (kantavuus jopa 4,8 kilometriä) ja DJI Smart Controller -ohjain.

Kopteri hyödyntää NTRIP-protokollaa, jolla paikannustiedot välittyvät tehokkaasti. Kopterille voidaan määrittää jopa 240 erilaista etappia, joiden välillä kopteri osaa liikkua ohjelmoidusti. Tämän avulla voidaan tehdä muun muassa erilaisia tarkastuslentoja esimerkiksi voimalinjojen läheisyydessä.

Kopteri kykenee jopa 31 minuutin lentoaikaan täydellä latauksella ja peräti 72 kilometrin tuntinopeuteen. OcuSync 2.0 -lähetystekniikka takaa luotettavan hallittavuuden kopterin ja ohjaimen välillä jopa kilometrien päästä. DJI Mavic 2 Enterprise Advanced -kuvauskopteri tulee saataville maaliskuussa 7 000 euron arvonlisäverolliseen suositushintaan. Hinta sisältää RTK-paikannusmoduulin.

Lisää: DJI (LINKKI), tuotetiedot (LINKKI) ja jakelija Boston Distribution (LINKKI)