Drone-rekisteri saatiin toimintaan

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on avannut tänään dronetoimijoiden rekisterin, joten lennättäjät voivat nyt rekisteröityä ja ilmoittautua samalla verkkoteoriakokeeseen. Suomessa on arvioitu olevan noin 50 000 dronea, joiden lennättämistä uudet määräykset koskevat.

Uudet yhteiseurooppalaiset dronesäännöt velvoittavat kaikki dronekäyttäjät, niin harrastajat kuin ammattilaisetkin, rekisteröitymään, perehtymään dronejen lennättämiseen ja pääsääntöisesti suorittamaan kokeen.

’’Dronekäyttäjillä on nyt velvollisuus rekisteröityä, kun aiemmin ilmoitusvelvollisuus on koskenut vain ammattilaisia. Lisäksi lennättäjien tulee pääsääntöisesti suorittaa teoriakoe verkossa ennen lennätyksen aloittamista”, kertoo Traficommin tiiminvetäjä Patrik Söderström.

Uusi SkyNavX-dronerekisterin verkkopalvelu on kehitetty yhteistyössä Fintrafficin lennonvarmistuksen kanssa. Rekisteröitymisen ja kokeen pääsee tekemään droneinfo.fi-sivujen kautta. Suomessa jouduttiin tekemään tosin lyhyt poikkeus lentää tammikuun ajan ilman rekisteröitymistä, jotta nettipalvelu ehdittiin saada toimintaan.

Traficom on tehnyt päätöksen sallia dronejen lennättämisen toiminnan alakategorian A2 mukaisesti 1.4.2021 asti ilman valvotun lisäteoriakokeen suorittamista. Muu siirtymäaika uuden ja vanhan lain välillä koskee vain aikaisemmin rekisteröityneitä sekä kerhoissa lennättäviä.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut dronelaki tuo lennätyskäytäntöihin joitain muutoksia, muun muassa kiellettyjen lennätysalueiden ja lentokorkeuden osalta, joka on jatkossa 120 metriä. Dronetoiminta on järjestetty samalla eri kategorioihin, joille on erilaiset vaatimukset.

Kaikkien kamerallisten dronejen käyttäjien tulee helmikuun alusta lähtien asetuksen mukaan rekisteröityä poikkeuksetta, mutta alle 250 g painavia kamerattomien tai leluiksi määriteltyjen dronejen käyttäjien ei tarvitse rekisteröityä.

Drone-lennättäjien palveluportaali

Miehittämättömien ilma-alusten suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Tulevina vuosina dronejen hyödyntäminen myös kaupallisessa liiketoiminnassa tulee lisääntymään. Tämän vuoksi Fintrafficub mukaan on tärkeää, että meillä on Suomessa käytössämme hyvät palvelut, joiden avulla varmistamme sujuvan ilmatilan käytön eri ilmailumuotojen välillä.

”Haluamme kehittää nyt avatusta SkyNavx-palvelustamme jatkossa drone-lennättäjien palveluportaalin, jonne tuomme tarjolle muun muassa ilmatilannekuvan, lennonneuvontapalvelun ja kauppapaikan. Alkuvaiheessa siellä voi rekisteröityä Traficomin ylläpitämään drone-käyttäjien rekisteriin”, sanoo johtaja Pasi Nikama Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

Lisää: Droneinfo (LINKKI), rekisteröinti (LINKKI) ja  Fintrafficin SkyNavX-portaali (LINKKI).

Kuvituskuva: UT-uutinen 16.9.2019 – Centria / Ericsson / Rohde & Schwarz (LINKKI)

Päivitetty