Vuoden parhaat laatuinnovaatiot valittiin – Suomesta Vaisala ja PiBond

Laatualueen kansainvälisen Quality Innovation Award -kilpailun voitti kiinalainen elinsiirtoihin liittyvä terveydenhuoltoalan innovaatio. Suomesta palkittiin Vaisalan biokaasumittauksen ja PiBondin puolijohdealueen innovaatiot.

Kaikkien osallistuneiden joukosta parhaaksi kansainvälisessä arvioinnissa nousi terveysalan innovaatiot -sarjan voittaja. Kiinan Guangzhoussa sijaitseva Sun Yat-sen -yliopiston sairaala The First Affiliated Hospital on kehittänyt elinsiirtoihin menetelmän, jolla estetään siirrettävien elimien altistuminen hapenpuutteelle siirtoprosessin aikana.

Suomesta palkittiin Vaisalan kiertotaloutta ja hiilineutraalisuutta edistävä innovaatio sekä PiBondin pk-sektorin liiketoimintainnovaatio, jotka molemmat saivat molemmat toisen palkinnon omissa sarjoissaan.

Palkittu Vaisalan biokaasun tuotantoprosessiin soveltuva monikaasumittalaite tukee biokaasutuotannon prosessikontrollia. Yhtiön kehittämän optisen monikaasumittarin etuna on reaaliaikainen metaani-, hiilidioksidi- ja vesihöyrymittausdata ilman muiden mittaustapojen vaatimaa kaasunäytteen käsittelyä.

PiBondin palkitun innovaation ytimessä on teknologian kehityksen ja asiakastarpeiden ennakointi. Materiaali-innovaatio uudistaa puolijohdekomponenttien tuotantoa ja sitä voidaan soveltaa monenlaiseen sirutuotantoon. Innovaation tekee poikkeukselliseksi se, että PiBondin tuotteet on kehitetty ennakoivasti tulevaisuuden komponentteihin.

Suomen Laatuyhdistyksen aloitteesta vuonna 2011 perustettuun Quality Innovation Award -kilpailuun osallistui tällä kertaa 416 edustajaa yhdeksästätoista maasta.  Viime vuonna palkittiin Suomesta kieliteknologiayritys WordDive AI-pohjaisesta ratkaisustaan ja Nokia vesijäähdytteisestä tukiasemaratkaisustaan.

Lisää: Quality Innovation Award 2020 -kilpailun sarjojen voittajat (LINKKI, tiedote, pdf, Laatukeskus 25.1.2021)