Scania toi lidar-rekan tietesteihin – mukana video

Ruotsalainen Scania testaa lidar-tutkilla varustettuja robotti-kuorma-autoja Södertäljen ja Jönköpingin välillä kulkevalla moottoritiellä. Yritys on saanut luvan testeihin Ruotsin kuljetushallitukselta. Mukana on edelleen testikuljettaja varalta. Katso testiauton videoesittely.

Testissä käytettävät kuorma-autot kuljettavat Scanian omia tuotteita ja testaus toteutetaan yhteistyössä kalifornialaisen autonomisten ajoneuvojen kehittäjäyritys TuSimplen kanssa.

Testit tehdään tason 4-ratkaisuna, jossa ajoneuvo kulkee itsenäisesti, mutta ihmisen valvonnassa. Itseohjautuvien ajoneuvojen tutkimustyössä käytetään mittarina standardoitua 5-tasoista SAE asteikkoa.

Mukana testiautossa on lisäksi testausinsinööri monitoroimassa ja tallentamassa tietoa, jota saadaan ajoneuvon lukuisten autonomisen ajon mahdollistavien antureiden kautta.

“Tason 4 testejä on jo suoritettu kuorma-autoilla Yhdysvallissa ja Kiinassa. Käsittääkseni Scania on ensimmäinen, joka suorittaa vastaavia testejä Euroopassa kuljettaen samalla oikeita tuotteita terminaalien välillä ja operoiden oikeassa moottoritieliikenteessä”, kertoo Hub2hub-projektista vastaava Scanian Hans Nordin.

Myöhemmin tänä vuonna Scanialla on tarkoitus laajentaa testausta koskemaan koko kuljetusreittiä Södertäljen ja Helsingborgin välillä.

”Tulevina vuosina pyrimme testaamaan teknologiaa myös muissa Euroopan maissa sekä Kiinassa”, kertoo Nordin.   Yritys on testannut itseohjautuvia kuorma-autoja jo kaivoskuljetuksissa Australiassa vuodesta 2017 lähtien.

“Kokemukset ovat osoittaneet, että itseohjautuvat ajoneuvot voivat olla todellisuutta muutamien vuosien kuluessa suljettujen alueiden kuljetuksissa kuten kaivoksissa ja terminaalialueilla” Nordin kertoo. Hänen mukaansa kestää kuitenkin vielä pidemmän aikaa ennen kuin kuorma-autot voivat kulkea autonomisesti kaksisuuntaisilla teillä ja kaupunkiliikenteessä.

Lisää: Scanian robottikuorma-auto Youtube-videona  (LINKKI)

Kuvat: Scania