DNA testaa uusia 5G-ratkaisuja tuotantoverkossaan

Teleoperaattori DNA on siirtynyt FDD-taajuuksien 5G-käytön laboratoriotesteistä tuotantoverkkotestaukseen. Verkkotestejä tehdään aluksi Pohjois-Helsingissä. Lisäksi yritys aikoo kokeilla verkoissaan taajuuksien DSS-jakoa sekä matalia että korkeita taajuusalueita aina 700 megahertsistä 26 gigahertsiin asti.

FDD-taajuudet Frequency Division Duplex, ovat vielä pääosin 4G-tekniikan käytössä, mutta tulevat olemaan jatkossa myös keskeisessä roolissa uusien 5G-verkkojen kehityksessä vallitsevaksi mobiiliteknologiaksi.

”FDD-taajuuksien hyödyntäminen on olennainen askel 5G-verkkojen evoluutiossa kohti eli SA-arkkitehtuuria, mikä tarkoittaa 4G-riippumatonta 5G-verkkoa ja kehittyneempiä verkkotoiminnallisuuksia”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari .

DNA:n uusissa 5G-verkon testeissä selvitetään myös taajuuksien yhteiskäyttöä 4G- ja 5G-palveluille DSS-teknologialla (Dynamic Spectrum Sharing). Taajuuksien yhteiskäyttö tasoittaisi osaltaan tietä sujuvalle siirtymälle kohti itsenäistä 5G-verkkoa.

Yritys tulee tukeutumaan 5G-verkkonsa rakentamisessa useisiin eri taajuusalueisiin ympäristöstä riippuen. Korkeammat taajuusalueet sopivat tiheästi asuttujen ympäristöjen tai suurikapasiteettisen paikallisverkkojen 5G-tekniikaksi.  Matalampi taajuus mahdollistaa puolestaan laajemman kuuluvuusalueen kuin nykyään yleisesti 5G:lle käytetty 3,5 GHz:n taajuusalue yksinään.

Matalammalla taajuusalueella mobiiliverkko saadaan kattamaan harvemmin asuttuja seutuja ja rakennusten sisätiloja. Esimerkiksi 700 MHz:n taajuusalueen avulla 5G-verkko pystytään tulevaisuudessa levittämään valtakunnalliseksi nykyisen 4G-verkon tapaan. Yritys aikoo kertoa 700 MHz:n ja muiden FDD-taajuusalueiden valtakunnallisesta 5G-käyttöönotosta myöhemmin .

TAUSTAA: Norjalaisen Telenorin omistama DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä, eli joka kolmas suomalainen asuu DNA:n 5G-verkon palvelualueella. Verkkoa rakennetaan nyt koko ajan, ja kymmeniä uusia tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. DNA:n 5G-palvelut ovat nyt tarjolla 84 paikkakunnalla. Muita 5G-verkkojen operoijia ovat Elisa sekä Telia ja DNA:n omistama Suomen Yhteisverkko Oy, joka on aloittamassa 5G-verkon rakentamista Itä- ja Pohjois-Suomen osalta.