Autovalmistaja ottaa mallia kännykkäkehityksestä – LiDAR- ja 3D-tietoa tarjolla

Volvo hakee uudenlaista otetta autojen kehitykseen avoimesta ohjelmistojen ja palveluiden kehityksestä. Yritys on tuomassa ohjelmistoportaalin, jonka avulla ulkoiset kehittäjät pääsevät käsiksi myös autojen kojetaulun tietoihin –asiakkaiden suostumuksella.

Volvon autojen uusi avoin API-sovellusohjelmointiliittymä antaa kehittäjille ja muille kolmansille osapuolille pääsyn suostumuksella auton perustietoihin kuten lataustasoon tai polttoaineen määrään ja ajettuun matkaan.

Tuomalla nämä työkalut kaikkien saataville Volvo jatkaa sille ominaista tietojen ja tutkimustulosten jakamista turvallisemman liikkumisen puolesta. Uusi portaali tuo runsaasti erilaisia resursseja ja työkaluja saataville ilmaiseksi. Tosin ne ovat saatavilla ilmaiseksi vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin ja kaupallinen käyttö vaatii erillisen sopimuksen Volvon kanssa.

“Autoista on tulossa entistä älykkäämpiä, ja niiden yhteystoiminnot laajenevat. Tämä lisää erilaisten sovellusten ja palvelujen kysyntää asiakkaiden keskuudessa”, sanoo Volvon teknologiajohtaja Henrik Green.

Volvon uuden portaalin kautta tulee tarjolle myös valikoiman sovelluksia, joiden avulla autoista voi muokata entistä yksilöllisempiä.  Innovation Portalissa saatavilla oleviin resursseihin kuuluu muun muassa emulaattori, joka jäljittelee autojen Android-käyttöjärjestelmää sekä uusissa Volvoissa käytettäviä Google-sovelluksia. Android Automotive OS -emulaattori tukee tällä hetkellä mediasovelluksia.

Kehittäjät voivat emulaattorin avulla luoda tarkan kokemuksen järjestelmästä tietokoneellaan. Emulaattori on hyödyllinen työkalu, joka tukee sovellusten kehittäjiä sovellusten suunnittelussa, kehittämisessä ja testaamisessa sekä julkaisemisessa suoraan auton Google Play Kaupassa.

Alusta sisältää myös Extended Vehicle API -ohjelmointiliittymän, joka asiakkaiden suostumuksella antaa kehittäjille ja muille kolmansille osapuolille pääsyn auton kojetaulun tietoihin, kuten lataustasoon tai polttoaineen määrään ja ajettuun matkaan. Näytä tietoja voidaan käyttää uusien palvelujen kehittämisessä ja tarjoamisessa. Extended Vehicle API on aluksi saatavilla vain Euroopassa.

Innovation Portal kasvaa jatkuvasti, ja siihen lisätään Volvon mukaan resursseja ajan kuluessa.  Seuraavien kuukausien aikana portaalissa julkaistaan toimiva 3D-automalli, joka sisältää digitaaliset jäljennökset auton fyysisistä antureista.

Käyttäjät voivat niiden avulla testata anturitietoja tutkimus- ja koulutustarkoituksessa. Kehittäjät voivat myös käyttää mallia uusien toimintojen ja palvelujen luomista varten.

3D-malli on kehitetty yhteistyössä Unityn kanssa, jonka kehitysalustaa käyttävät niin pelikehittäjät, artistit, arkkitehdit, elokuvantekijät kuin autosuunnittelijatkin.

Muita uusia portaalin resursseja ovat LiDAR-datajoukko ja ladattava 3D-automalli Volvo XC40 Recharge -täyssähköautosta. LiDAR-datajoukko julkaistaan yhteistyössä Duke Universityn ja Luminarin kanssa. Se on luotu käyttämällä Luminarin tehokkaita LiDAR-antureita, jotka havaitsevat kohteet auton ympärillä jopa 250 metrin etäisyydellä skannaamalla ympäristöä laservalopulsseilla.

Datajoukko voi auttaa tutkijoita parantamaan algoritmeja, jotka liittyvät Volvon pitkän kantaman LiDAR-havainnointiin. Tämä on kriittinen elementti kehitettäessä autonomisia autoja, jotka ovat turvallisia suurissa nopeuksissa ja monimutkaisissa liikenneympäristöissä.

Lisää: Volvon Innovation Portal (LINKKI)