5G-kehitys saa jatkoa IoT-maailmasta

IoT saa 5G-teknologian käyttöönoton myötä tulevaisuudessa uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat esimerkiksi koneiden etäohjauksen, arvioi suomalaiskehittäjä Bittium. Yrityksen liikevaihto nousi viime vuonna 78,4 miljoonaan euroon eli kasvua tuli loppuvuoden laskusta huolimatta 4,2 prosenttia.

Bittiumin tulostiedotteen markkinanäkymäosuuden mukaan tietoturvallinen esineiden internet (Internet of Things, IoT) on edelleen merkittävä kehitysalue lähes kaikilla toimialoilla. Yrityksillä on tulevaisuudessa tarve digitalisoida toimintaansa, kerätä tietoa langattomasti ja siirtää tieto internetiin ja pilvipalveluihin.

Kuva: Bittium IP

Markkinoilla tarvitaan Bittiumin tiedotteen mukaan sekä vaativaan teollisuuskäyttöön että vapaa-ajan sovelluksiin tarkoitettuja tietoturvallisia laitteita, jotka keräävät laitteen käyttämien antureiden tuoman informaation ja luovat laitteelle langattomasti luotettavan yhteyden internetiin ja pilvipalveluihin.

Laitteisiin tulee myös uusia yhä kehittyneempiä ominaisuuksia, jotka luovat kysyntää myös Bittiumin suunnittelupalveluille. Vaikka langattomassa tietoliikenteessä 5G-teknologian kehityspalveluiden kysyntä on jo tasaantunut niin 5G-teknologian käyttöönotto on laajenemassa kiihtyvällä vauhdilla.

Investoinnit uusien 5G-ominaisuuksien kehittämisessä jatkuvat ja ohjelmistokehityksen merkitys 5G-verkoissa vahvistuu. Pelkästään 5G-teknologialle allokoitujen radiotaajuuksien suuri määrä kasvattaa tarvittavien tuotteiden taajuusversioiden määrää ja luo siten kysyntää tuotevarianttien kehittämiselle. Tämä luo Bittiumille tuotekehityspalveluille myös kysyntää. Oululaisyritykselle erityisen tärkeä alue on myös ohjelmistoradioteknologia ja turvatut yhteydet, joissa yritys toimii aktiivisesti Suomen puolustusvoimien ja viranomaisten kanssa.

Kuva: Bittium

Myös  älypuhelinten ja älypuhelinsovellusten käyttö kasvaa viranomaismarkkinoilla, mikä luo kysyntää myös yrityksen Tough Mobile -älypuhelimille ja tuotealustaan pohjautuville asiakaskohtaisille erikoisterminaaleille.

Bittiumin mukaan digitalisaation ja uusien liiketoimintamallien sekä autojen toimintojen automatisoinnin muutokset luovat tarvetta teknologiakehitykselle alan teollisuuteen. Merkittävimmät teknologiatrendit, kuten älykäs liikkuvuus, itse ohjautuvat autot, sähköautot ja liitettävyys ovat myös ohjaavia tarpeita uusimmalle ohjelmistokehitykselle.

Kuva: Bittium ja Rightware

Ohjelmistojen osuus ajoneuvoissa kasvaa myös kiihtyvällä vauhdilla ja niistä on muodostumassa merkittävä toimintojen mahdollistaja sekä erottautumistekijä. Esimerkiksi Android Automotive -käyttöjärjestelmän käyttö tieto- ja viihdejärjestelmissä (IVI-järjestelmät) on tulossa vahvasti markkinoille. Monet autovalmistajat ovat ilmoittaneet jo tuovansa uusia autoja, joissa on Android Automotive -käyttöjärjestelmä.

Terveydenhuollon teknologiamarkkinoilla on tapahtumassa merkittävää kehitystä potilaiden hoidossa erityisesti sairaaloiden ulkopuolella. Sairauksien ja terveysongelmien ennaltaehkäisyyn panostetaan varhaisdiagnostiikan avulla yhä enemmän, ja potilaiden kotiuttamista tavoitellaan yhä aikaisemmassa vaiheessa. Varhaisen kotiuttamisen edellytyksenä on tarkan seurannan ja mittauksen mahdollistaminen kotiolosuhteissa etämonitoroinnin avulla.

Kuva: Bittium Faros

Etämonitorointi ja etädiagnostiikka tuovat erikoislääkäreiden diagnoosit käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta. Yhä kehittyvät tekoälyyn pohjautuvat algoritmit lisääntyvät lääkäreiden tueksi diagnoosien määrittelyssä. Nämä mahdollistavat ja nopeuttavat yhä tarkempien diagnoosien saamista, mikä puolestaan aikaistaa oikeanlaisen hoidon aloitusta.

Markkinamuutos mahdollistaa myös useiden uusien palveluntarjoajien mukaantulon kokonaishoitopalveluketjuun, kuitenkaan tinkimättä erikoislääkäripalveluiden laadusta muun muassa kardiologian ja neurofysiologian alueella. Etämonitoroinnin ja etädiagnostiikan tarpeeseen vastaavat Bittium on vastannut muun muassa  sydämen etämonitorointiin tarkoitetulla Farosilla ja aivojen sähköisen toiminnan mittaamiseen tarkoitettu BrainStatusilla  sekä erilaisilla  diagnostiikkaohjelmistoilla.

Lähde: Bittiumin pörssitiedote (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock