Uudenlaisia e-paperinäyttöjä bussipysäkeille – toimivat aurinkokennoilla

Lahden seudun liikenne kokeilee uudenlaisia pysäkkinäyttöjä kahdella keskustan pysäkillä. Ne ovat yrityksen mukaan ensimmäiset e-paperitekniikkaa ja aurinkoenergiaa hyödyntävät ulkokäytössä olevat aikataulunäytöt Suomessa. Tekniikan toimittaa SX3 Group ja näytöt Papercast, joka tekee yhteistyötä myös Microsoftin, NXP:n sekä e-Inkin ja Epsonin kanssa.

Lahden seudun liikenneyhtiön tavoitteena on testata, miten e-paperiteknologia soveltuu pysäkeille ja kestää Suomen sääoloja. Pilottijakson aikana kerätään kokemuksia siitä, miten e-paperinäyttö soveltuu erilaisen matkustajainformaation jakamiseen ja millaista informaatiota näyttöjen avulla voidaan tarjota matkustajille.

Näytöt on asennettu Lahdessa Aleksanterinkadulla kauppakeskus Trion edustalla sijaitseville pysäkeille. E-paperinäyttötestin myötä pysäkeiltä poistettiin huonokuntoiset ja käyttöikänsä päässä olevat perinteisen nestekidenäytöt.  E-paperi on muovikalvoa, minkä sisällä on sähköisesti ohjattavia mustepartikkeleita mikrokapseleissa. Ne tarjoavat selkeän luettavuuden jopa suorassa auringonvalossa.

Uusi e-paperinäyttö ovat tavallisia nestekidenäyttöjä energiatehokkaampia. Lahden kokeilunäytöt toimivat 12 voltin jännitteellä ja kuluttavat energiaa yli 30 kertaa vähemmän kuin perinteiset aikataulunäytöt. Lisäksi e-paperinäytöt voivat toimia akkukäyttöisinä aurinkopaneeleilla ladattavina.

Niissä kuvan ylläpitäminen e-paperilla ei käytä energiaa. Energiaa kuluu ainoastaan kuvan muuttamiseen. Perinteisten näyttöjen kuva päivitetään kymmeniä kertoja sekunnissa, kun e-paperisilla näytöillä kuva päivitetään halutuin aikavälein. Lahdessa päivitys tehdään nyt kerran minuutissa.

Suurikokoisten aikataulunäyttöjen kuvan päivitys ei vielä ole aivan huomaamaton muutos. Päivittymisen yhteydessä kuva välkkyy hetken, kun mikrokapselit järjestyvät uudelleen. Kyseessä on tälle tekniikalle vielä toistaiseksi normaali ilmiö. Näyttöjen ohjaus ja sisällöntuotanto tapahtuu pilvipalvelussa, joka mahdollistaa ylläpidon mistä tahansa.

Kokeilun teknisestä toteutuksesta vastaa lahtelainen Sx3-Group Oy ja näytöt Lahteen on toimittanut brittiläinen Papercast, joka tekee näyttöelementeissä ja piiriohjaimissa yhteistyötä myös e-inkin, NXP:n, Microsoftin Azuren ja Epsonin kanssa.

Lisää: Sx3-Group (LINKKI) ja Papercastin e-ink-näytöt (LINKKI).

Kuva: Lahden seudun liikenne (LSL, LINKKI)