Kallasvuo muistelee – ei Nokia-historiikki

Otava julkaisee syksyllä 2021 Nokian pääjohtajana toimineen  Olli-Pekka Kallasvuon muistelmateoksen. Taloustoimittaja Juhana Rossin kirjoittama teos Puhelin soi öisin valottaa Kallasvuon toimia Nokiaa laajemminkin eri yrityksissä. Kyse ei siksi ole varsinaisesta Nokia-historiikista.

Olli-Pekka Kallasvuosta tuli 27-vuotiaana Nokian juristi ja kymmenen vuoden kuluttua yhtiön johtokunnan jäsen. Kallasvuo koki Nokian leivissä huimaavan nousun Nokian talousjohtajana ja myöhemmin Ollilan jälkeisenä toimitusjohtajana ennen Stephen Elopia.

”En halunnut kirjoittaa suoraviivaista Nokia-historiaa, sillä niitä kirjoja on kirjoitettu jo riittävästi. Haluan kertoa kiinnostavasti suurelle yleisölle siitä, millaista yritysjohtajan työ on ja mitä se on minulle opettanut”, Kallasvuo kertoo kirjan tavoitteista.

Neljäkymmentä vuotta kestäneellä yritysjohtajan ja hallitusammattilaisen urallaan Kallasvuo on ollut päättämässä useiden yritysten suurista ratkaisuista. Hän on kokenut kouriintuntuvasti, miten hienot suunnitelmat onnistuvat tai romahtavat.​

Kallasvuo kertoo kirjassa oppinsa yrityksen toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen työstä sekä havaintonsa kahdesta maailmantalouden jätistä eli Kiinasta ja Yhdysvalloissa. Hän arvioi omia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan ja muistelee, usein huumorin pilke silmässä, kohtaamiaan yritysmaailman ja politiikan vallankäyttäjiä Suomessa ja maailmalla.

Olli-Pekka Kallasvuo (s. 1953) toimi Nokian toimitusjohtajana 2006–2010. Lisäksi hän on toiminut muun muassa Sammon, F-Securen, Nokian Renkaiden ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä ruotsalaisessa Teliassa ja yhdysvaltalaisessa EMC:ssä. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

Lisää: (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:ssä uutisoidut Nokia-historiakirjat ja elokuvat (LINKKI)