Uusi sirutehdas lisää autojen sirutarjontaa

Saksalainen Bosch vastaa puolijohdepiirien kasvaneeseen kysyntään uudella sirutehtaalla, jossa 300 millimetrin piikiekkojen valmistusprosessi on automatisoitu. Saksan Dresdenin uusi tehdas tulee valmistamaan ensisijaisesti puolijohteita autoteollisuuden tarpeisiin. Prototyyppivalmistus on jo käynnissä ja tehtaan pitäisi päästä volyymituotantoon vuoden lopulla.

Saksan itäosien Silicon Saxonyyn eli sikäläiseen piilaaksoon noussut tehdas on yrityksen mukaan yksi maailman edistyneimmistä piikiekkotehtaista. Dresdenin tehtaan teknologia keskittyy 300-millimetristen kiekkojen valmistamiseen. Hintaa vuoden lopulla valmistuvalla tehtaalla on miljardi euroa.

Moniin pitkään käytettyihin 150 millimetrin ja 200 millimetrin kiekkoihin verrattuna 300 millimetrin kiekot tuovat Boschille keinon tehostaa kilpailukykyä puolijohdemarkkinoilla. Yritys valmistaa MEMS-sirujen lisäksi myös muita autoteollisuuden teho- ja asiakaskohtaisia ASIC-piirejä.

Uudella tehtaalla uusien piirien valmistusprosessi kestää kaikkiaan kuusi viikkoa. Se koostuu noin 250 valmistusvaiheesta, jotka tulevat olemaan täysin automatisoituja. Yritys hyödyntää tehtaassa laajalti uusinta Industry 4.0-verkkorakenteita. Thetaan rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2018 ja tilaa uudessa tehtaassa on 72 000 neliömetriä.

Bosch kertoo saavansa uuden puolijohdetehtaan koe-erien lisäksi ensikäyttöön maaliskuussa, jolloin yritys aloittaa ensimmäiset monimutkaisempien integroitujen piirien tuotantoajot. Viralliset avajaiset ovat kesäkuussa, mutta volyymituotanto alkaa vasta vuoden lopulla.

Jotta piikiekoista saadaan valmiita puolijohdesiruja, ne käyvät läpi noin 700 valmistusvaihetta, joiden valmistuminen vie yhteensä yli 10 viikkoa.  Yksi 300 millin piikiekko voi sisältää 31 000 yksittäistä sirua.

TAUSTAA: Autoteollisuudessa on koko pandemian ajan puutetta piireistä, joten Boschin uuden tehtaan valmistuminen tulee juuri oikeaan aikaan yrityksen kannalta. Autojen elektroniikan määrä tulee kasvamaan edelleen lähivuosina autojen digitalisoituessa ja sähköistyessä. Boschin Dresdenin tehdas keskittyy erityisesti autoteollisuuden asiakkaiden palvelemiseen.