Vinyyliäänilevyjen valmistus palaa Suomeen uusin konein

Vinyyliläänilevyjen puristaminen palaa  Suomeen. Aiempi toiminta päättyi vuonna 1995 kun cd-levyjen ja laajemminkin musiikin muuttumisen digitaaliseen muotoon alkoi voittaa alaa. Nyt valmistus palaa takaisin uusin konein ja tekniikoin.

Hiljattain perustettu Helsingin Levypuristamo aikoo vastata kysyntään aloittamalla vinyylilevyjen valmistuksen Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa vielä loppuvuoden aikana. Tavoitteena on hiilineutraali tuotanto.

Helsingin Levypuristamon perustaja Lupu Pitkänen. Kuvaaja Ilkka Vuorinen.

”Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti”, hahmottelee Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Uuden puristamon perustajat uskovat vinyylilevyjen tarjoavan edelleen pysyvyyttä, vastapainoksi musiikin suoratoistolle.

Uudenaikainen laitteisto mahdollistaa Helsingin Levypuristamon Lupu Pitkäsen mukaan myös tasaisen laadun ja hävikin minimoimisen. ”Raaka-aineiden kierrätysaste on myös tärkeää hiilineutraaliuden tavoittelussa”, Pitkänen lisää.

Vinyylien valmistus on ollut varsin perinteistä, mutta viime aikoina ala on ollut kasvussa. Erityisesti Yhdysvalloista on raportoitu vinyylilevyjen voimakkaasta myynnistä. Myös vinyylilevyjen valmistuskapasiteetti on jo lopussa maailmalla, joten Suomen puristamo tulee oikeaan aikaan.

Tämän on todistanut myös kanadalainen Viryl Technologies, joka toimittaa Helsinkiin levyjen puristamisessa käytettävät hydrauliset prässit. ”Nykyisten tehtaiden kapasiteetti ei riitä vastaamaan kysyntään, eivätkä monet niistä ota enää uusia asiakkaita”, toteaa Viryl Technologiesin markkinointijohtaja Alex DesRoches.

Vinyylien valmistus on ollut perinteisesti savupiipputeollisuutta sanan ikävimmässä merkityksessä – puristusmuottien kuumennus ja jäähdytys vaativat paljon energiaa. Voimalan piippu pysyy silti jatkossakin vain Konepajan alueen historiasta muistuttavana maamerkkinä.

”Ilmastonmuutos huolettaa, mutta onneksi Helsingissä on saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä. Teollisuuden sähköveron laskeminen EU:n minimitasolle helpotti myös investointipäätöstä”, arvioi puristamoa perustuva Lupu Pitkänen.

Lisää: Helsingin levypuristamo Oy (LINKKI) ja Viryl Technologies (LINKKI).

Kuva: Kanadalaisen Viryl Technologiesin täysautomaattinen WarmTone-vinyyliprässi puristaa levyn nopeimmillaan 24 sekunnissa.

Päivitetty