Valot sammuvat lauantaina 27.3 ympäri Suomea ja maailmaa

Maailmanlaajuista ympäristötapahtumaa WWF:n Earth Houria vietetään lauantaina 27.3 sammuttamalla valot tutuista maamerkeistä ympäri maailmaa. Esimerkiksi Eiffel-torni, Colosseum, Sydneyn oopperatalo ja Victoria Harbour Hongkongissa pimentyvät. Myös Suomi on mukana Earth Hour -tempauksessa.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä Yleisradion linkkitornista, kaupunginteatterista ja Kallion kirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Jyväskylässä Ylistön sillalta sekä Tampereella Näsinneulasta ja Särkänniemen huvipuistoalueelta.

Valot sammuivat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Presidentinlinnasta ja Tuomiokirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Jyväskylässä Ylistön sillalta sekä Tampereella Näsinneulasta.

Lisäksi monet kaupungit pimentävät julkisivuvalaistuksia ja katuvaloja. Myös yritykset ja kauppakeskukset sammuttavat mainos- ja julkisivuvalojaan muun muassa Porissa, Turussa ja Kouvolassa.

Maailmalla valot sammuivat symbolisena eleenä tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Brandenburgin portista Berliinissä, London Eye -maailmanpyörästä Lontoossa, Ateenan Akropoliilta, Eiffel-tornista Pariisissa ja Victoria Harbourista Hong Kongissa.

WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi. Tapahtuma tunnetaankin siitä, miten tuhannet maamerkit ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi.

Viime vuonna mukana oli yhteensä 190 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Tänä vuonna WWF:n Earth Houria vietettiin lauantaina 27. maaliskuuta 192 maassa ja maantieteellisellä alueella.  Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2020 Earth Houriin osallistui noin 1,4 miljoonaa suomalaista (Kantar TNS).

Kuvituskuva: Osramin ledilamppu.

Päivitetty 28.3.2021