ALD-pinnoitus kävi kaupaksi

Picosunin atomikerrosten kasvatuslaitteistojen kauppa kävi koronavuonna hyvin kauppansa. Aikaisempaa suurempi osa tilauksista ja liikevaihdosta syntyi juuri tuotantolaitteiden kaupasta. Tilauskertymä vahvistui erityisesti Aasian ja Euroopan markkina-alueilla.

Picosunin kasvoi tuotantolaitteilla, mutta myös palvelutoiminta kasvoi.  Liikevaihto kasvoi 38,6 prosenttia 37,6 miljoonaan euroon ja liikevaihto vajaaseen miljoonaan euroon.

Yritys sijoittaa lähes viidennes liikevaihdosta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Picosun haki viime vuonna 16 uutta patenttia Euroopan patenttivirastolta ja sille myönnettiin 34 patenttia eri puolilla maailmaa.

Picosun toi viime vuonna uuden Sprinter -kokonaisuuden, joka on suunnattu puolijohdevalmistuksen 300 mm:n piikiekkoja varten. Morpher tuoteperhe kasvoi Morpher P (PE-ALD) -laitteella.

Tilikauden aikana yhtiö julkisti myös oman PicoOS tuotantokonekokonaisuuksien ohjausjärjestelmän, joka mahdollistaa Picosunin ALD laitteiden entistä tehokkaamman ja tarkemman ohjauksen sekä muiden puolijohdeteollisuuden laitteiden integroinnin järjestelmään.

ALD:n avulla voidaan pinnoittaa myös lääkkeitä tai ihmiskehoon tarkoitettuja implantteja, jolloin niiden aiheuttama hylkimisreaktio voidaan välttää sekä pidentää implantin elinikää. Viime vuonan yrityksen PicoMedicalin tilauskanta vastasi kymmenen prosenttia yhtiön koko tilauskannasta.

”Uskomme Picosunissa, että ALD saa terveysteknologiassa aikaan yhtä dramaattisen muutoksen,  minkä se sai aikaan puolijohdeteollisuudessa. Aiomme pysyä tämän kehityksen kärjessä”, sanoo Picosun-konsernin toimitusjohtaja Jussi Rautee.

Lisää: Picosun 2020 tiedote (LINKKI, pdf)

Kuva: Picosun