Puolijohdepiirien myynti kasvaa – biljoona piiriä

Mikropiirien ja optoelektroniikan, antureiden, optoelektroniikan ja erillispiirien markkinoiden toimitusmäärien odotetaan kasvavan tänä vuonna yli tuhanteen miljardiin komponenttiin. Viime vuoteen verrattuna alan markkinatutkija IC Insights arvioi kuluvan vuoden kasvuksi 13 prosenttia  ja kokonaismääräksi 1135,3 miljardia komponenttia.

Puolijohdekomponenttien toimitusmäärät kasvavat koronasta huolimatta tai juuri sen vaikutusten takia vauhdilla. Viime vuonna määrät kasvoivat tosin vain kolme prosenttia juuri koronan aiheuttamien tuotantoseisokkien takia. Tämän vuoden 13 prosentin kasvuarvio onkin odotettua parempi, joka kertoo omaa kieltään koronan tuomista vaikutuksista pilvipalveluiden ja laajemminkin it-alueen hyödyntämiseen.

IC Insightsin McClean Reportin mukaan kuluva vuosi 2021 olisi vasta kolmas kerta, kun 2018 jälkeen toimitusmäärät ylittävät biljoonan komponentin määrän vuodessa. Se oli jättimäinen määrä kun vielä vuonna 1978 toimitettiin maailmassa vain 32,6 miljardia komponenttia.

Vuosina 2004–2007 puolijohdetoimitukset saavuttivat 400, 500 ja 600 miljardin yksikön tasot, ennen kuin laaja maailman talouden romahdus johti toimitusmäärät jyrkkään laskuun vuosina 2008 ja 2009.

Kasvu elpyi uudelleen vuonna 2010, jolloin kasvua tuli 25 prosenttia ja määrä ylitti ensi kertaa 700 miljardin tason.  Toinen voimakas kasvu (12%) osui sitten vuoteen 2017, jolloin toimitusmäärät nousivat yli 900 miljardin tason ennen kuin biljoonan rajan ylittyi vuonna 2018. Sitten tulikin laskua pari vuotta ennen koronaa.

IC Insightsin mukaan kasvavia tuoteryhmiä ovat laajalti erilaiset puolijohdekomponentit, joita tarvitaan verkko- ja pilvipalvelujärjestelmiin, maksukorttiratkaisuihin, autoihin ja 5G-ratkaisuihin. Suurin ryhmä on edelleen erilliskomponentit ja toisena erilaiset optiset komponentit.

Lisää: IC Insights (LINKKI) ja tiedote McClean Reportista (LINKKI) sekä aiemmat IC Insightsin markkinaennusteihin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Infineon