Ulkomaista riskirahaa pelien lisäksi VR-osaamiseen

Suomalaisten startupien saamista pääomasijoituksista yli puolet tulee ulkomailta, 42 eri maasta kertoo alan pääomasijoittajien järjestö FVCA uusimmassa raportissaan. Vuodesta 2013 alkaen suomalaisiin startup-yrityksiin on sijoittanut 272 kansainvälistä venture capital -sijoittajaa. Heistä eniten sijoituksia tehnyt EQT Ventures on pääomittanut myös suomalaista virtuaalisilmikkoa kehittävää Varjo Technologiesia. Alan uusin liike on korona-testauksesta vauhtia saaneen Mobidiagin myynti yhdysvaltalaiselle Hologicille 668 miljoonalla dollarilla.

Startupeja rahoittavien kansainvälisten venture capital -sijoittajien Suomeen sijoittama summa on yhdeksänkertaistunut alle kymmenessä vuodessa. Aktiivisin ulkomainen venture capital -sijoittaja on ollut FVCA:n mukaan tanskalainen Heartcore Capital, joka on tehnyt 16 sijoitusta Suomeen. Yhtiö on sijoittanut muun muassa pelialan yrityksiin kuten Futureplayhin, Seriouslyyn ja Traplight Gamesiin.

Toiseksi eniten sijoituksia on tehnyt EQT Ventures, joka on sijoittanut Suomessa esimerkiksi virtuaalisilmikkoa kehittävän Varjon lisäksi ruokalähetysten Woltia. Selvityksen mukaan kolmanneksi aktiivisin sijoittaja on Suomessa ollut Creandum, jonka sijoituskohteisiin lukeutuvat muun muassa peliyritys Small Giant Games ja tietoliikennealan KNL Networks. Molemmat ovat globaalisti merkittäviä aikaisen vaiheen pääomasijoittajia Ruotsista.

Suomeen sijoittaneet pääomasijoittajat tulevat 42 eri maasta. Euroopan maista aktiivisimmat sijoittajat tulevat Iso-Britanniasta (41 venture capital -sijoittajaa), Saksasta (24) ja Ruotsista (22). Eniten Suomeen tehdään globaalisti sijoituksia Yhdysvalloista (83) ja lisäksi Euroopan ulkopuolelta Suomeen sijoitti yhteensä 114 sijoittajaa.

Uuden FVCA:n raportin mukaan Suomessa tyypillisesti yli kymmenen miljoonan euron sijoituskierrokset tehdään aina yhdessä ulkomaisten sijoittajien kanssa. Lisäksi kansainvälisistä rahoituskierroksista 83 prosenttia kohdistuu suomalaisten enkeli- ja pääomasijoittajien salkkuyhtiöihin tai ne tehdään yhdessä suomalaisten sijoittajien kanssa.

”Uusien globaalien menestystarinoiden rakentaminen edellyttää kotimaisten ja ulkomaisten sijoittajien vahvaa yhteistyötä. Suomalaisten sijoittajien vuosien ajan rakentamat kansainväliset verkostot ovat osoittaneet arvonsa keskellä koronakriisiäkin. Suomi on ollut yksi nopeimmin kasvavista startup-keskuksista Euroopassa”, kertoo Pia Santavirta.

Hyvä esimerkki kovasta suomalaisen startup-yrityksen kasvusta on koronatestauksesta superkasvuun päässyt espoolainen Mobidiag, jonka on ostamassa amerikkalainen Hologic huimalla 668 miljoonan euron hinnalla. Mobidiagin kauppa on myös toiseksi suurin alan yrityskauppa peliyritys Supercellin jälkeen.  Kauppa säteilee tuottoa myös  Helsingin yliopistolle, joka on sijoittanut yritykseen useita kertoja.  Yliopiston omistus on noin kahdeksan prosenttia rahastojensa kautta. Lisää kaupasta tiedotteista (LINKKI1 ja LINKKI2).

Suomen pääomasijoittajat ry:n selvitys ulkomaisista venture capital -sijoittajista perustuu Suomessa vuoden 2013 ja helmikuun 2021 välillä julkisista lähteistä kerättyihin tietoihin.

Linkki: FVCA:n kansainväliset VC-sijoittajat Suomessa -raportti (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Varjo/Volvo