5G-kännykät kirittävät mobiilidatan käyttöä

Suomalaisen teleoperaattori DNA:n asiakkaat käyttävät viime vuoden tapaan eniten mobiilidataa Euroopassa ja ylsi maailmanlaajuisestikin kärkisijoille, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin raportti. Koko maailman tilastossa DNA:n edelle kiri kuwaitilainen operaattori Zain. Elisa oli viides ja Telia 13.

DNA:n asiakkaat käyttivät viime vuonna liittymää kohden dataa toiseksi eniten koko maailmassa eli keskimäärin 34,8 gigatavua kuukaudessa, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 27,2 gigatavua.  Viidentenä olevalla Elisalla siirtomäärä oli 27,6 ja 13. olevalla Telialla 18,7 gigatavua. Euroopassa järjestys oli DNA 1, Elisa 3 ja Suomen Telia 6.

Mobiidatan kärkisijoja pitävää operaattoreita yhdistää mahdollisuus myös rajattomiin datan siirtomääriin ja 5G-palveluiden tarjonta. Myös muilla operaattoreilla 5G-data on kasvussa.

”Puhelimiin tarkoitetuissa 5G-liittymissä siirretyn datan määrät ovat kymmeniä prosentteja 4G-liittymiä korkeammalla ja kiinteissä mobiililiittymissä ero on jopa satoja prosentteja”, sanoo DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.

Mobiilidatan käyttömäärä vuonna 2020 oli DNA:n verkossa kaikkiaan 30 prosenttia korkeammalla kuin edellisenä vuonna, kun taas 2019 kasvua edelliseen vuoteen oli vain 23 prosenttia. Tämä osoittaa datamäärien kasvun selvästi kiihtyneen vuonna 2020.

Siirretyn datan määrä on ollut jo vuosia jatkuvassa kasvussa. DNA:lla on havaittu myös koronapandemian vauhdittaneen datamäärien kehitystä räjähdysmäisesti. Tämä näkyy myös laajemmin maailmalla, sillä maailmanlaajuisesti mobiilidatan käyttömäärä kasvoi Tefficientin raportin perusteella 38 prosenttia.

Maailman mobiilidata käyttö, top 5

  1. Zain, Kuwait 40,2 Gt/kk
  2. DNA, Suomi 34,8 Gt/kk
  3. 3, Itävalta 30,5 Gt/kk
  4. Zain, Saudi-Arabia 29,1 Gt/kk
  5. Elisa, Suomi 27,6 Gt/kk

13. Telia, Suomi 18,7 Gt/kk

Lähde: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #1 2021 (LINKKI, myös pdf)