Bittium sai lisätilauksen Mexsat-satelliittipuhelimista

Satelliittipuhelimien kehitys on ollut oululaiselle Bittiumilla pitkä tie, jossa kaikki ei ole aina mennyt liiketaloudellisesti putkeen. Ensimmäinen Terrestarin projekti päättyi amerikkalaisyrityksen konkurssiin, mutta uudempi Mexsat-järjestelmä tuottaa jo tilauksia. Yritys kertoo saaneensa Meksikosta jo viiden miljoonan euron puhelintilaukset ja solminut  niistä jälleenmyyntisopimuksen paikallisen Inmosatin kanssa. 

Bittium ja meksikolainen Inmosat (Intercomunicaciones Moviles Satelitales ovat allekirjoittaneen jälleenmyyntisopimuksen, joka kattaa yksinoikeudella Bittiumin Mexsat-satelliittipuhelimien myyntiin Meksikon valtion viranomaisille ja kansallisuuden turvallisuuden organisaatioille.

Kuva: Boeing

Inmosatin palveluihin kuuluu puhelinlaitteiden myynnin ja toimittamisen lisäksi oheispalvelut, kuten ylläpito, asiakastuki ja huolto. Yrityksellä on Meksikossa tukiverkosto, joka kattaa yksittäisten osavaltioiden alueet ja niissä toimivat viranomaisasiakkaat.

Uuteen jälleenmyyntisopimukseen kuuluu hetimiten myös Bittiumin Mexsat-laitteiden toimituksia ja ylläpitopalveluita. Tilauksen arvo on noin viiisi miljoonaa euroa. Laitteet toimitetaan vuoden 2021 aikana.

Bittiumin Android-pohjaiset Mexsat-puhelimet kehitys saatiin päätökseen vuonna 2017 ja niitä on sen jälkeen toimitettu useita pieniä eriä viranomaisasiakkaille Meksikoon. Alkuperäisen Elektrobitin nimissä tehty tuotekehityssopimuksen arvo oli 2015 tasossa noin noin 19,5 miljoonaa euroa. Puhelimet on suunniteltu toimimaan sekä maanpäällisessä, että satelliittiverkossa ja viestintä on tehty kummankin verkon kautta on  turvalliseksi ja nopeaksi.

Mexsat on oululaisyritykselle jo toinen satelliittipuhelinprojekti. Ensimmäinen Terrestarin (LINKKI) hieman vastaava projekti päättyi amerikkalaisyrityksen konkurssiin. Bittiumin nimi oli tuolloin Elektrobit. Muillekin satelliittipuhelimet ja -järjestelmät ovat olleet alan teknologiatoimijoille varsin riskialttiita. Tunnetuin niistä oli Motrolan vuosituhannen vaihteessa ongelmiin joutunut Iridium. Järjestelmä on silti on edelleen olemassa tosin eri omistajien hallussa ja erikoiskäyttöön suunnattuna.

TAUSTAA: Mexsat-satelliittijärjestelmä

  • Mexsat-järjestelmä tarjoaa satelliittiviestintäpalveluita Meksikoon ja sen merialueille, mukaan lukien Meksikonlahti ja Tyynimeri.
  • Järjestelmä koostuu liikkuva viestintäjärjestelmästä, jota varten on kaksi satelliittia ja niiden maanpäälliset verkon osat, sekä kiinteästä viestintäjärjestelmästä, jossa on yksi satelliitti ja erityinen kuljetustenseurantalaitteisto.
  • Mexsat-järjestelmän viestintäjärjestelmät ja laitteet on suunniteltu Meksikon hallinnolle ja ministeriöille sekä kansallisen turvallisuuden ja puolustuksen toimijoille.

Lisää: Bittiumin Mexsat-satelliittipuhelin (LINKKI) ja Mexsat-järjestelmä (LINKKI, Boeing, pdf) sekä aiempi uusiteknologia.fi:n uutinen Bittiumin Mexsat-puhelimista (LINKKI).

Kuva: Bittium