Lappi rakentaa oman revontulisatelliitin – avaruuteen kahden vuoden sisään

Tutkimuskäyttöön tarkoitetun pienikokoinen revontulisatelliitin rakentaminen on alkanut Sodankylän avaruuskampuksella. Noin kahden vuoden kuluttua valmistuvan LappiSat-1 -satelliitin päästyä kiertoradalleen laajenee observatorion mittaustoiminta maanpinnalta avaruuteen.

Lapin ensimmäinen satelliitti tulee olemaan niin kutsuttu piensatelliitti, noin kuuden maitopurkin kokoinen ja kymmenen kilogramman painoinen. Se on tarkoitus laukaista kiertoradalle 500–750 kilometrin korkeuteen. Tavoitteena on saada uutta tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

LappiSat-1 rakennetaan kokonaan observatorion Tähtelän avaruuskampuksen työpajoissa. Kampukselle on parhaillaan rakenteilla avaruuslaboratorio. Se on ensimmäinen Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion satelliittihanke.

”Satelliitin rakentaminen lentovalmiiksi kestää noin kaksi vuotta. Siinä hyödynnetään kaupallisia järjestelmiä ja avaruuskelpoisia komponentteja. Avaruuteen se voidaan laukaista mahdollisesti vuoden 2023 loppupuolella”, kertoo laboratoriopäällikkö Jouni Envall observatoriosta.

Satelliittihanke saa rahoitusta Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kumppaneina ovat Lapin ammattikorkeakoulu teknisessä toteutuksessa ja Lapin yliopisto avaruusoikeudellisessa osaamisessa.

”Satelliittien rakentamisen kustannukset ovat 2000-luvun alusta lähtien pienentyneet merkittävästi, kun satelliitit ovat kooltaan pienentyneet. Myös keskisuurilla ylipistoillakin on mahdollisuus toteuttaa oma satelliitti. LappiSat-1 on Pohjois-Suomelle mahdollisuus hypätä avaruusajan eturintamaan”, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja professori Eija Tanskanen.

Revontulialueen ilmiöitä on Sodankylän observatoriossa tutkittu yli vuosisata maanpinnalta tehtävillä mittauksilla, osana valtakunnallista erityistehtävää.. Satelliitti on luonnollinen jatke observatorion pitkäaikaiselle mittaustoiminnalle”, kuvaa Tanskanen.

Kuvituskuva LappiSat-piensatelliitista, Elsa ja Eija Tanskanen. Taustan revontulikuva: Jouni Envall.

Lisää: Aiemmat Sodankylän avaruustutkista käsitelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja muut sivuston pien- ja viestintäsatelliittiuutiset (LINKKI).