Uudenkaupungin autotehdas seisoo osapulan takia

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto on jouduttu keskeyttämään komponenttipulan takia, kertoo paikallinen Uudenkaupungin Sanomat. Tehtaan tuotanto piti olla keskeytettynä vain viikon, mutta keskeytys on jatkumassa uusimpien tietojen mukaan toukokuun puoliväliin asti. Vastaava komponenttipula riivaa laajemminkin  maailman  autoteollisuutta. PÄIVITETTY 27.4.2021.

Uudenkaupungin Sanomien mukaan Valmet Automotiven tuotantoseisokkiin johtaneen osapulan taustalla on lukuisia syitä perinteisimmistä osista piireihin, mutta elektroniikan komponenttipula on laajemmin ongelma isommillakin autojenvalmistajilla. Äskettäin saksalainen Volkswagen ilmoitti  myös tuotantoseisokeista piiripulan takia.

Kuva: Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan tuotantolinja. Autotuotanto on yhtiön mukaan keskeytettynä tämän viikon ajan.

Autoteollisuuden komponenttien saantiongelmia ovat kasvattaneet myös Japanin maanjäristys, koronapandemia ja Suezin kanavan laivatukoksen aiheuttamat logistiikka-ongelmat. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntai-numeron artikkelissaan laajemminkin autoteollisuuden piiripulan aiheuttamista tuotanto-ongelmista.

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan korona-aika on esimerkiksi nostanut viihde- ja it-laitteiden myyntiä ja samalla vienyt piirien valmistuskapasiteettia autoteollisuuden piireiltä. Lisäongelmia tuotti myös Renesasin autopiireihin erikoistuneen sirutehtaan tulipalo maaliskuussa.

Lisää: Uudenkaupungin Sanomien uutinen 23.4.2021 (LINKKI), Helsingin Sanomien uutinen sirupulan syistä 25.4.2021 (LINKKI) ja lähteenä käytetty Automotive News -lehden uutinen (LINKKI) sekä Taloussanomien jatkojuttu 27.4.2021 (LINKKI).

Kuvituskuva: Valmet Automotive, Uusikaupunki

Päivitetty 27.4.2021