Patenttien hakemusmäärät kasvussa – digitietoliikenne kovin kasvaja

Tänään vietetään maailmanlaajuisesti henkisen omaisuuden eli IP:n päivää. Suomen patentti- ja rekisterihallituksen PRH:n tilastojen mukaan alkuvuoden patenttihakemusten määrät ovat selvästi aiempia vuosia kovemmassa kasvussa. Eniten viime vuonna haettiin patentteja uusimmasta digitaalisesta tietoliikenteestä.

Koko alkuvuoden kansalliset patenttihakemukset ovat olleet kovassa kasvussa aiempiin vuosiin verrattuna. Maaliskuussa hakemuksia tehtiin 203, jossa oli selvää nousua viime vuoden korona-ajan maaliskuuhun, jolloin hakumäärä oli 137 ja edeltävän vuoden 2019 maaliskuun määrään, joka oli 126.

Kaikkiaan Patentti- ja rekisterihallitukseen PRH:een jätettiin viime vuonna 1 685 patenttihakemusta. Edellisenä vuonna hakemuksia jätettiin 1 396.  Eniten patenttihakemuksia jätettiin PRH:lle eniten digitaalisen tietoliikenteen alalta, josta jätettiin 183 patenttihakemusta. Toiseksi eniten hakemuksia jätettiin rakennustekniikan alalle, 133 hakemusta. Mittaustekniikan alalle jätettiin 129 hakemusta.

Suurimpia hakijoita olivat tuttuun tapaan tietoliikenne- ja tutkimusorientoituneet yritykset Nokia , VTT, Aalto, Valmet ja Elisa. Uusi digitaalinen tietoliikenne oli myös suosituin tekniikan ala kansainvälisissä hakemuksissa, joita kaikkiaan tehtiin viime vuonna 1668, kun vuotta aiemmin määrä oli 1654.

Kansainvälisistä patenttihakemusta 483 kohdistui digitaaliseen tietoliikenteeseen.  Toisena oli tietokonetekniikka, 128 hakemusta ja kolmantena muu tietoliikenne, 93 hakemusta.

Maailman henkisen omaisuuden (IP) päivä ja tilaisuus 26.4.2021

Tänään vietetään maailmalla henkisen omaisuuden (IP) päivää, jonka tarkoituksena on kohdistaa katseet erityisesti pk-yritysten taloudelliseen rooliin kansainvälisen kasvun, kestävämmän liiketoiminnan ja pandemian jälkeisen toimintojen uudelleenrakentamiseen pandemian jälkeen.

Myös muotoilun merkitys on tärkeää patenttien ja IP-omaisuuden hyödyntämisessä.  Alan muotoilujärjestö Ornamon lakimies Jussi Iivosen mukaan IPR onkin tämän päivän ansaintalogiikka, joka kannattaa valjastaa innovaatioiden ja uuden liiketoiminnan ajuriksi.

Lisää: Kuukausittaiset patenttien hakumäärät PRH:n tilastoissa (LINKKI) ja Maailman henkisen omaisuuden (IP) päivän Suomen tilaisuus 26.4.2021 (LINKKI, uutinen ja linkit).