Nokia kasvoi jäätävästi – lisää panoksia 5G-kehitykseen

Nokia julkisti aamusta vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen, jonka mukaan yritys kasvatti liikevaihtoaan kolme prosenttia yli viiteen miljardiin euroon pääosin verkkoinfrastruktuuriryhmän hyvän kasvun sekä matkapuhelinverkkojen positiivisen kehityksen ansiosta. Yritys jatkaa silti uudelleenjärjestelyitä ja panostaa 5G-kehitykseen.

Nokian tulosta ja alkuvuoden suuntaa odotettiin kiihkeästi, vaikka maaliskuussa yritys kertoi jo ennakkotietoja ja toi esille henkilöstön säästötavoitteensa sekä panostukset uuden 5G-tekniikan kehittämiseen.

Toimitusjohtajana Pekka Lundmark, Nokia.

Toimitusjohtajana Pekka Lundmark sanoi Nokian saaneen hyvän alun vuoteen 2021. Viime vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 4,9 miljardia euroa ja liikevoitto 116 miljoonaa euroa. Nyt luvut olivat 5,1 miljardia ja 551 miljoonaa.

’’Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihtomme, liikevoittoprosenttimme ja kassavirtamme olivat vahvoja’’, Lundmark sanoo tiedotteessa.

Tulokset osoittavat Lundmarkin mukaan myös, että maaliskuun pääomamarkkinapäivänä julkaistu kolmivaiheinen suunnitelma kestävän ja kannattavan kasvun sekä teknologiajohtajuuden varmistamiseksi etenee hyvin.

Lundmark on yhtiön kehitykseen erityisen tyytyväinen Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvaan kasvuun, jonka myynti kasvoi 1,4  miljardista 1,7 miljardiin euroon. Matkapuhelinryhmä jäi hieman vuodentakaisesta liikevaihdosta. Sijoittajat odottivat kuitenkin alueelle suurempaa pudotusta. Nyt liikevaihto oli 2,3 kun se vuosi sitten oli 2,4 miljardia euroa.

Nokian 5G-testiauto Espoossa.

’’Paransimme myös Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän koko tuote- ja palveluvalikoiman kilpailukykyä. Lisäksi yritysasiakasliiketoimintamme ja Pohjois-Amerikan myynti kasvoivat molemmat kaksinumeroisin luvuin, ja myös Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto kehittyi positiivisesti’’, Lundmar listaa onnistumisia.

Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaansa vahva ensimmäinen neljännes luo hyvän pohjan sille, että voimme päästä lähelle 7–10 prosentin vertailukelpoisen liikevoittoprosentin vaihteluvälin ylärajaa.

Nokia kommentoi myös maailmanlaajuista komponenttipulaa osavuotiskatsauksessa. Lundmarkin mukaan yrityksessä seurataan, miten alan markkinat kehittyvät erityisesti puolijohteiden saatavuuden osalta. Tähän asti Nokiassa on hänen mukaansa pystynyt palvelemaan maailmanlaajuisesta puolijohdepulasta huolimatta asiakkaitaan.

Nokia kertoi maaliskuussa muutosprosessistaan ja suunnitelmista leikata kulurakenteestaan ja toteuttaa 5-10 tuhannen työntekijän maailmanlaajuiset vähennykset. Samalla yritys kertoi aikovansa panostaa lisää 5G-alueen tuotekehitykseen.

Nokian kilpailija ruotsalainen Ericsson kertoi huhtikuun alussa tammi–maaliskuun liikevaihdoksi 4,9 miljardia euroa ja liikevoitoksi 524 miljoonaa euroa.

Lisää: Nokian uusin 1-3/2021 pörssitiedote (LINKKI) ja aiemmat Nokian tulosuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Päivitetty